ANEIR: Protestul magistraţilor paralizează activitatea firmelor

La Registrul Comerţului, sunt depuse zeci de dosare pe zi, fie că e vorba de înfiinţări de societăţi, de modificări de statut sau de majorări de capital. Angajaţii instituţiei preiau actele însă tot procesul se opreşte la etajul 2, unde sunt birourile judecătorilor. Pe hol nu e ţipenie de om, iar în birouri sunt doar secretarele care preiau dosarele. În schimb, magistraţii sunt absenţi de peste 2 săptămâni nemulţumiţi de Legea salarizării unice.

„Acţiunea lor poate fi considerată, dar nu are cine să ne dea dreptate, ca un sabotaj la adresa securităţii economiei naţionale. Cele 600 de mii de firme care sunt în România au contacte zilnice cu acest Registru al Comerţului, ori această activitate e paralizată. O firmă nu poate să-şi ridice un certificat constatator cu care să meargă la bancă să acceseze un fond comunitar,” a precizat Mihai Ionescu, preşedinte ANEIR.

Potrivit ONRC, în Capitală sunt în prezent 5.765 de dosare care au fost amânate cu o lună şi programate pentru şedinţa judecătorilor din 1 octombrie.

Pentru companii înseamnă bani pierduţi. De exemplu, în cazul solicitării de suspendare de activitate, firma e obligată să plătească în continuare impozitul minim pentru că nu există judecător delegat care să-i aprobe modificarea statutului. În instanţele de judecată comerciale şi civile, valoarea daunelor creşte considerabil. La recuperarea creanţelor, pierderile pot ajunge şi la milioane de euro. Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a făcut un apel către magistraţi pentru normalizarea „urgentă” a activităţii judecătorilor delegaţi la ONRC. Până acum nu s-a văzut niciun semn de intrare în normalitate.

Magistraţii decid astăzi dacă încheie protestul declanşat în urmă cu aproape 3 săptămâni, la Tribunalul Bucureşti şi la Curtea de Apel fiind convocate adunările generale ale judecătorilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed