AcasăActualitateAntisemitismul fără evrei

Antisemitismul fără evrei

După al doilea război mondial, țara s-a golit de cetățeni de etnie ebraică însă nu s-a debarasat mentalitatea bolnavă ante 1916 și interbelică. ”Antisemitismul fără evrei” este  o expresie ce s-a încetățenit și care a fost întărită în ultima perioadă. Maia Morgenstern a fost amenințată cu moartea, la Timișoara s-a strigat “Heil, Fritz!” şi “Să nu uiți, Herr Fritz”, parlamentarul AUR Dan Tănase a utilizat cuvântul ”păduche” într-o dispută pe care a avut-o cu un coleg de instituție, termen utilizat de Goebbels în jurnalul său când se referea la evrei, Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în Serviciul Român de Informații, a fost condamnat pentru că a spus că holocaustul este o gogoriță etc.

 

În plus, câțiva domni revoltați au venit în Piața Victoriei cu o pancartă care reproducea în parte celebra ”Arbeit Macht Frei” ce trona la intrarea în infamul Auschwitz. Doar că ”munca”, dătătoare iluzorie de viață, a fost înlocuită cu ”vakcin”, adică instrumentul pe care oculta îl utilizează pentru a înjumătăți sau întrei populația naivă a Terrei. Toate aceste întâmplări nu vin din senin ci reprezintă niște perpetuări lantente ale unor idei întreținute de tot felul de  nomenclaturiști, securiști, de personaje cu simpatii de stânga, de extremiști.

 

Odată cu explozia AUR și ajungerea formațiunii politice în Parlament s-au reactivat simțămintele legionare. Sorin Lavric a făcut apologia lui Valeriu Gafencu, personaj care a incitat cu arma în mână în timpul rebeliunii legionare de la începutul lui 1941. Claudiu Târziu, unul dintre co-președinții partidului, a fost zărit într-o fotografie alături de Șerban Suru, liderul Mișcării Legionare, conform portalului Garda Legionară. Ulterior, liderii AUR au ținut să spună că partidul nu are nicio legătură cu mișcarea fascistă interbelică. Departe de gândul că ei stat la originea scrisorii mizerabile primită de Maia Morgenstern sau că au incitat la scandările împotriva lui Dominic Fritz de la Timișoara sau lui Raed Arafat, dar prin comportamentul lor public, prin declarațiile făcute și prin propulsarea Dianei Șoșoacă în Parlament i-au încurajat pe alții să dea frâu liber comportamentului extremist.

 

Antisemitismul face pereche bună cu antistrăinismul (”afară, afară cu ungurii din țară”, ”afară cu Arafat din țară”), iar ambele sunt cărămizi construcția ideologică a autohtonismului, a românismului de paradă și, în final, a naționalismului etern și extrem de nociv. În Piața Victoriei s-au vânturat idei de Roexit, a fost lăudată Rusia și a fost blamată Uniunea Europeană. Deocamdată, sunt strigăte expuse cu jumătate de gură. Dar greșelile, ezitările, aroganța precum și conflictele din sânul Puterii oferă combustibil purtătorilor de astfel de mesaje…

 

 

 

Ultimele Articole