Anunț important de la ministrul Muncii pentru viitorii pensionari: „Asta dă o valoare mai mare a pensiei”


Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii a făcut un anunț important pentru românii care urmează să se pensioneze în viitor: „Este foarte important să se știe acest lucru”.

Schimbările aduse de noua lege a pensiilor, care va fi implementată începând cu 1 septembrie 2023, au fost subiect de discuție în ultima perioadă, autoritățile insistând că aceasta va aduce beneficii semnificative pentru seniori. Noua lege nu se referă doar la pensionarii aflați deja în plată, ci și la cei care urmează să se pensioneze în viitor.

Ministrul Muncii a subliniat importanța acestor schimbări

Ministrul Muncii a subliniat importanța acestor schimbări, afirmând că toate stagiile de cotizare sunt preluate și separate în perioade asimilate și perioade directe de cotizare. Sporurile sunt, de asemenea, diferențiate între cele cu caracter permanent și nepermanent. Principiile de bază ale noii legi includ echitatea și solidaritatea pentru muncă, precum și principiul pensiei egale pentru contribuție egală.

Legea încurajează munca, oferind puncte suplimentare pentru cei care lucrează mai mult de 25 de ani, și promovează natalitatea prin reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii până la cel puțin vârsta de 16 ani.

Simona Bucura-Oprescu a explicat că în cadrul reformei sistemului public de pensii, negociată cu Comisia Europeană, s-a reușit menținerea grupelor de muncă până în anul 2035, cu ajustări ale condițiilor de eligibilitate și beneficiilor. Beneficiile pentru grupele de muncă, cum ar fi punctajul suplimentar și reducerea vârstei de pensionare, vor continua să fie semnificative. Reducerea vârstei de pensionare a fost ajustată, de la 13 ani pentru condiții speciale la 10 ani, și de la 10 ani pentru condiții deosebite la 7 ani.

Noua lege prevede că toți pensionarii care au beneficiat de grupe de muncă își păstrează drepturile, iar noile condiții se aplică doar pentru viitor.

Va da o valoare mai mare a pensiei

Într-un interviu acordat la Antena 3 CNN, Simona Bucura-Oprescu a detaliat noutățile din legea pensiilor, subliniind că, de la 1 septembrie 2024, la calculul pensiilor vor fi incluse și perioadele necontributive asimilate, cum ar fi studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul și detenția politică. Aceste perioade vor aduce punctaj suplimentar și vor contribui la o valoare mai mare a pensiei.

Ministrul a explicat că pentru a beneficia de aceste avantaje, trebuie să existe un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Stagiul minim de cotizare rămâne neschimbat la 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Noua formulă de calcul a pensiilor va lua în considerare totalul punctelor acumulate, care includ punctele contributive, necontributive asimilate și punctele de stabilitate, înmulțite cu valoarea punctului de referință.

Aceste schimbări sunt menite să ofere o pensie mai mare și mai echitabilă pentru toți cei care vor ieși la pensie în viitor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed