Anunțul ministrului Educației după discuții cu elevii, sindicatele și părinții: când se redeschid școlile

0
7
Anunțul ministrului Educației după discuții cu elevii, sindicatele și părinții: când se redeschid școlile

În ceea ce privește vaccinarea profesorilor, în condițiile în care ministerul a cerut deja întocmirea listelor, s-a decis susținerea “informării corecte și complete” privind actul de vaccinare, obligativiatea cadrelor didactice fiind exclusă.

 

Ministrul Justiției anunță ce a decis în privința creșterii vârstei de pensionare a magistraților

 

Guvernul a adoptat OUG prin care se permite continuare cursurilor în regim online între 11 ianuarie și 8 februarie. Mai multe variante s-au aflat pe masă discuțiilor, nefiind exclusă nicio opțiuni. Printre variantele vehiculate anterior începerii discuțiilor se numără și deschiderea școlilor acolo unde rată de infectare este scăzută, dar și deschiderea unăților de învățământ pe niveluri de școlarizare.

 

Joe Biden, validat oficial ca președinte al SUA. Starea de urgență, prelungită cu 15 zile în Washington

 

Reprezentanții părinților și ai copiilor spun că ar fi fost de acord cu deschiderea acestora încă din 11 ianuarie și că ar merge pe varianta unei decizii descentralizate privind începerea școlilor.

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat concluziile după consultăriile reprezentanții organizațiilor de elevi și părinți.

 

„A fost o consultare-maraton care se înscrie în demersul consultărilor deja inițiate sub egida proiectului România educată, proiectul de țară care a beneficiat de cea mai largă consultare publică din România. Am avut consultări-maraton cu sindicatele din educație. Este vorba de FSLI, este vorba de Sindicatul Spiru Haret și de Alma Mater. Au fost urmate de consultări cu Consiliul Național al Elevilor, au fost urmate de consultări cu Asociația Federațiilor de Părinți, au fost urmate de consultări cu asociațiile studențești ANOSR, UNSR și USR. Urmează pe parcursul zilei de mâine consultări cu Consiliul Național al Rectorilor. Pe parcursul acestor consultări au rezultat în ordine, după cum urmează cinci concluzii, pe care le-am agreat cu sindicatele – șase concluzii agreate cu elevii, șapte concluzii agreate cu părinții și opt concluzii agreate cu studenții. A fost un crescendo rezultat în urmă discuțiilor”, a afirmat Cîmpeanu.

 

În ceea ce privește concluziile agreate cu cele federațiile sindicale din domeniul Educației, ministrul a precizat că s-a reiterat dorința de deschidere a semestrului ÎI pe 8 februarie, “sub rezervă evoluției epidemiologice, înțelegându-se importanța protecției stării de sănătate a elevilor și profesorilor, a diminuării riscurilor, dar și a necesității organizării unor acțiuni remediale pentru a recupera cât mai mult din pierderile suferite de elevi pe parcursul crizei sanitare”.

 

O a două concluzie luată în urmă discuțiilor avute cu sindicatele vizează „importanța acțiunilor remediale”, mai ales cu privire la derularea examenelor naționale, precum și “rolul profsorilor privind impelmentarea acestor acțiuni remediale”.