Apple, mai mare decât Nokia (VIDEO)

“Am fondat Apple în 1976, iar 34 ani mai târziu încheiam cel de-al ultimul trimestru al anului cu vânzări în valoare de 15,6 miliarde de dolari. Ceea ce înseamnă că astăzi Apple este o companie în valoare de 50 de miliarde de dolari. De unde vin aceşti bani? Din vânzarea de iPod-uri, iPhone-uri, MacBook-uri… Apple este astăzi o companie care produce dispozitive mobile. Cea mai mare companie de dispozitive mobile din lume”, a spus aseara Steve Jobs în deschiderea prezentării noului produs Apple, iPad. Conform lui Jobs, Apple este astăzi o companie mai mare decât Sony sau Samsung, mai mare chiar decât Nokia, judecând după cifra de afaceri înregistrată în 2009.

Apple a prezentat aseară în San Francisco mult-aşteptatul tablet, numit iPad. Dispozitivul touch-screen poate fi folosit pentru citirea e-book-urilor, verificarea email-ului, ca platformă de gaming sau plazer video pentru filme sau emisiuni TV şi costă între 499 şi 829 dolari, în funcţie de model.

Steve Jobs s-a folosit de ocazie pentru a anunţa că Apple a vândut cu câteva săptămâni în urmă iPod-ul cu numărul 250 de milioane, că numărul proprietarilor iPhone şi iPod Touch a depăşit 75 de milioane şi că de curând a fost descărcată aplicaţia cu numărul 3 miliarde din App Store – magazinul online cu aplicaţii pentru iPhone, iPod Touch şi, începând de azi, iPad – care numără peste 140.000 de aplicaţii disponibile.

2009 a fost un an foarte bun pentru Apple, vânzările crescând cu 32% în perioada sărbătorilor. Linia de laptopuri si desktop-uri a companiei a adus 25% din totalul acestora în timp ce iPhone-ul a fost responsabil pentru o treime din vânzările ultimului trimestru iar iPod-ul a adus 22 la sută din încasări.

Lansarea noului dispozitiv mobil al Apple, iPad vine pe fundalul unei tendinţe tot mai clare din partea clienţilor de a se orienta mai degrabă către dispozitive mobile multifuncţionale precum iPod Touch sau smartphone-uri în defavoarea unor modele tradiţionale iPod. Vânzările acestora au început să scadă, în ultimul trimestru pierzând 8 procente până la 21 de milioane de unităţi, în timp ce vânzările iPod Touch au crescut cu 55 la sută.

iPad este primul produs nou lansat de Apple de la dezvelirea iPhone în urmă cu trei ani. Vânzările iPhone şi iPod Touch, care au depăşit 75 de milioane de unităţi, au transformat deopotrivă piaţa de telefonie mobilă şi cea a dispozitivelor mobile conectate la internet. Pe noul tablet iPad vor putea rula toate aplicaţiile deja existente in App Store, fără niciun fel de modificări, iar Apple a anunţat că lansa un nou software development kit pentru realizarea aplicaţiilor pentru iPad, ceea ce ar trebui să dea naştere “unei noi goane după aur” în rândul developerilor, a spus Scott Forstall, senior vice president pentru iPhone software.

Cele trei magazine online ale Apple

Apple nu este însă doar un producător de dispozitive mobile ci şi un retailer online cu trei dintre cele mai mari magazine online, destinate consumului tuturor tipurilor de media: muzică, jocuri video, filme, emisiuni tv, cărţi şi reviste digitale.

Când Apple a lansat iTunes Store, în 2003, muzica părea ultimul lucru care ar fi putut fi vândut online, în multe cazuri aceasta putând fi descărcată gratuit de pe internet. Când însă Apple a lansat iTunes Music Store, cu o colecţie de 200.000 piese pe care utilizatorii puteau să le cumpere pentru 99 de cenţi fiecare, lucrurile s-au schimbat şi compania din Cupertino a schimbat modelul de distribuţie pentru mai toate produsele media pe care le consumăm azi. În 2008 iTunes a devenit cel mai mare retailer de muzică din Statele Unite şi acum oferă închirieri şi cumpărări de filme, emisiuni tv sau podcast-uri.

Înainte de iTunes Store pe internet nu existau prea multe canale de vânzare pentru muzică. Aşa că de ce să cumperi un album sau o piesă atunci când acestea erau disponibile gratuit pe internet? Calitatea pieselor din iTunes şi uşurinţa cu care puteai face achiziţia au schimbat însă comportamentul utilizatorilor de internet şi au făcut din cumpărarea muzicii online o activitate răspândită.

App Store. Succesul iPhone are în mare parte de-a face cu enormul ecosistem de aplicaţii disponibile pentru acest dispozitiv. În 2008 Apple a lansat iPhone software development kit, un instrument pus la dispoziţia dezvoltatorilor care vroiau să creeze aplicaţii pentru iPhone şi iPod Touch. În iunie, Apple a deschis apoi App Store, un magazin online cu 522 de aplicaţii mobile pentru iPhone şi iPod Touch. Astăzi în App Store sunt peste 140.000 de aplicaţii.

iBookStore. Odată cu iPad Apple a lansat un nou magazin online prin care ţinteşte industria de publishing şi urmează să concureze în mod direct Amazon. Din iBookStore vor putea fi cumpărate cărţi electronice şi reviste şi ziare digitale. Pentru iBook Store Apple a semnat contracte de parteneriat cu edituri precum Penguin, Harper Collins Publishers, Simon & Schuster, Macmillan şi Hachette Book Group.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed