Aproape 3.900 de școli nu au autorizaţie de securitate la incendiu

Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), numărul elevilor înscrişi în anul şcolar 2018/2019 este de aproximativ 2,9 milioane.

 

„Date statistice cu un grad mai mare de acurateţe privind elevii înmatriculaţi în noul an şcolar vor fi disponibile după data de 1 octombrie”, au declarat pentru News.ro reprezentanţii MEN.

 

În general, festivităţile de deschidere a anului şcolar au fost programate pentru ora 09.00. Sunt, însă, unităţi care au chemat elevii şi părinţii la ora 10.00 sau la ora 11.00.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, la ora 11.00, la festivitatea organizată la Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, una dintre instituţiile de tradiţie din oraşul reprezentativ în anul Centenarului.

 

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, participă de la ora ora 9:00, la ceremonia de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, iar la ora 11.00, la Şcoala Gimnazială „Márton Áron” din Sândominic (comuna Sândominic).

 

Şcoli fără autorizaţii de securitate la incendiu sau fără autorizaţii sanitare de funcţionare

 

Din datele statistice existente în acest moment la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale, la nivel naţional, 20 la sută dintre unităţile şcolare nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.

 

„Din totalul spaţiilor, circa 19.000, în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, circa 80% deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce 20% dintre acestea sunt în curs de autorizare sau nu deţin autorizaţie de funcţionare”, au mai spus reprezentanţii MEN pentru News.ro.

 

Potrivit acestora, o situaţie actualizată va fi disponibilă după începerea anului şcolar.

 

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au anunţat că aproape 3.900 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

 

„Din cele 26.172 clădiri în care se desfăşoară activităţi de învăţământ, 18.851 nu necesită autorizaţie privind securitatea la incendiu, întrucât nu s-au efectuat modificări constructive sau au fost date în exploatare anterior introducerii obligaţiei legale de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu. De asemenea, centralizarea informaţiilor relevă faptul că pentru 3.892 clădiri este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, iar pentru alte 495 de construcţii a fost emis aviz de securitate la incendiu şi nu a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor”, au precizat reprezentanţii IGSU.

 

Aceştia au anunţat că, de la începutul acestui an, au fost soluţionate favorabil un număr de 246 de autorizaţii şi 852 avize de securitate la incendiu.

 

„Creşterea nivelului de protecţie este un obiectiv prioritar pentru instituţia noastră, sens în care, în anul şcolar 2017 – 2018, au fost derulate 3.475 controale de prevenire, care au avut rolul de a înlătura eventualele deficienţe pe linia siguranţei la incendiu. Totodată, structurile inspecţiei de prevenire au venit în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesare. Pe timpul derulării acestor controale au fost executate 3.022 exerciţii de evacuare şi intervenţie, precum şi 3.867 instruiri”, au mai menţionat reprezentanţii IGSU.

 

IGSU a precizat că, odată cu începerea anului şcolar, se vor intensifica acţiunile de îndrumare şi control la aceste categorii de obiective şi se vor continua organizarea exerciţiilor destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru copii şi cadre didactice.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed