Armata va cumpăra avioane multirol second-hand (VIDEO)

0

MIG-urile pe care Armata Română le foloseşte în prezent vor ieşi din exploatare în maximum 2 ani. Acest lucru obligă Ministerul Apărării Naţionale să cumpere cât mai repede aeronave noi. Întrucât termenul minim de primire a avioanelor, după ce a fost semnat contractul, este de 2 ani, oficialii MApN au fost nevoiţi să găsească rapid o soluţie.

Analizăm şi varianta de a achiziţiona în prima fază un număr optim de aeronave aflate în exploatare care se găsesc în operarea unor state. Nu ştim dacă va fi din America sau din Europa care cu certitudine sunt mai ieftine. C-or fi 12, c-or fi 24, dar cred că aici ar trebui să se oprească. Nu aş vrea să folosesc aceeaşi comparaţie cu Ghepardul, dar cu siguranţă preţul este cu un sfert mai mic, nu mai mult din ce ar fi însemnat noi, deci dacă aşteptările sunt la 4 miliarde, aşteptările noastre sunt să fie sub 1 miliard„, a declarat la Business Box Traian Puza, şef Direcţia Contracte MApN.

Şeful direcţiei de contracte din cadrul MApN, Traian Purza a găsit şi soluţia finanţării acestui demers: România apela la un credit furnizor.

Nu trebuie să fie prinsă în bugetul pe anul viitor. Noi avem creat cadrul legislativ. Avem o lege care ne permite să plătim atunci când primim echipamentele, sigur cu antrenarea în această reţea a unor bănci. Orice producător are nevoie de un finanţator ca să producă şi dacă eu nu îi dau banii trebuie să-i ia de undeva. Putem să îi zicem şi un credit furnizor„, a explicat Purza.

În privinţa viitoarelor costuri de upgradare, Traian Purza speră să nu fie nevoie curând.

Noi ne aşteptăm să primim avioanele în stare de operare şi cu armamenteul şi muniţia necesare pentru unele misiuni, nu toate, dar măcar unele. Modernizarea şi upgradarea va fi analizată în momentul în care se va impune„, a mai adăugat şeful  Direcţie Contracte MApN.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrării pe site pentru comentarii. De astăzi îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comenteaza şi tu!