„Avatarul” lui James Cameron naşte primele controverse

James Cameron, al cărui film a realizat încasări în valoare de 1,6 miliarde de dolari la nivel mondial, a primit două Globuri de Aur – pentru cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun film dramatic.

În prezent blogosfera şi media americane sunt furnicare de dezbateri şi polemici cu privire la acest film cu giganţi albaştri. Prima polemică, nu surprinzătoare în ţara care practic a interzis fumatul pe teritoriul său, este declanşată de asociaţiile anti-tutun americane care acuză „Avatar” că încurajează fumatul. Site-ul scenesmoking.org, care stabileşte un palmares al filmelor care prezintă un pericol pentru plămâni, nu a digerat scena în care Sigourney Weaver, în rolul lui Grace, se delectează cu o ţigară.

O altă polemică a luat naştere în Rusia în urmă cu o săptămână, care a fost preluată de site-urile americane – fanii literaturii science-fiction au găsit asemănări între „Avatar” şi „Noon Universe‎” („Universul Noon”), o serie de romane scrise de fraţii Arcadi şi Boris Strougatski. Seria de zece romane publicate în anii ’60 povesteşte întâmplările unei rase umanoide numită Nave (nume asemănător cu Na’vi din „Avatar”). Acţiunea în romanele ruşilor se derulează, la fel ca în „Avatar”, pe planeta Pandora, într-o junglă luxuriantă.

Boris Strougatski, singurul care a rămas în viaţă, nu a văzut încă filmul care a declanşat controversele şi nu vrea să îl acuze pe Cameron de plagiat. Nu este prima dată când se spune că James Cameron ar fi împrumutat ideile altora, însă regizorul respinge acuzaţiile.

Realizatorului i se mai reproşază în SUA că ar fi vrut să exploateze „vina omului alb”. Washington Post dedică subiectului un editorial şi cere o dezbatere cu privire la rasă, iar New York Times preia pe site blog-ul intitulat „Când vor înceta albii să facă filme precum Avatar?”. Povestea albilor care se simt vinovaţi de ororile comise împotriva persoanelor de culoare dar care sfârşesc prin a deveni parte din lumea acestora pentru a-i salva este o temă clasică la Hollywood. Înainte de „Avatar” tema a fost folosită în „Dansând cu lupii”, „Ultimul samurai”, „Dune” şi în „District 9”.

„Avatar” este, potrivit specialiştilor, cel mai scump film din istorie – a avut un buget de 240 de milioane de dolari pentru realizarea filmului şi încă aproximativ 260 de milioane cheltuieli de marketing. Pelicula 3D, cu Sigourney Weaver, Sam Worthington şi Zoe Saldana în distribuţie, prezintă o planetă îndepărtată numită Pandora, locuită de rasa Na’vi, unde câţiva pământeni trebuie să lupte pentru a-şi găsi locul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed