Aveţi depozit cu scadenţa după 1 iulie? Statul vă ia 16% din toată dobânda

Ministerul Finanţelor taxează începând cu 1 iulie, cu 16%, câştigurile din toate tipurile de depozite bancare, potrivit ultimului act normativ de modificare a Codului Fiscal. Nu se rezumă însă doar la impozitul pe dobânda realizată după această dată.

Iată conţinutul adresei pe care ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a trimis-o Asociaţiei Române a Băncilor, referitoare la impozitarea dobânzilor din depozite.

“Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la termen realizate până la data de 30 iunie inclusiv sunt venituri neimpozabile. Prin sintagma “dobândă realizată” se înţelege dobânda înregistrată în contul de depozit al titularului. În consecinţă, în măsura în care dobânzile sunt înregistrate în contul de depozit al titularului până la data de 30 iunie inclusiv acestea sunt venituri neimpozabile.

Veniturile sun formă de dobânzi înregistrate în contul curent sau în contul de depozit al titularului începând cu data de 1 iulie 2010 sunt venituri impozabile şi se impun cu o cotă de 16% din suma acestora.

Faţă de cele prezentate anterior, în cazul unui depozit la termen constituit pe 10 ianuarie cu scadenţă la 10 iulie 2010, dobânda aferentă acestui depozit care se înregistrează în contul curent sau în contul de depozit începând cu data de 1 iulie este impozabilă”.

Cu alte cuvinte, cine şi-a constituit un depozit la termen a cărui scadenţă este după 1 iulie şi a optat pentru plata dobânzii la scadenţă (mai avantajoasă decât plata lunară, pentru că dobânda se capitalizează) va plăti automat 16% din toată dobânda pe care urma să o primească.

Dan Bădin, Tax Director la PricewaterhouseCoopers România, spune că statul va proceda la impozitarea veniturilor din dobânzi la fel cum a făcut şi în 2008, atunci când s-a renunţat la taxarea acestora.

Atunci, dobânzile plătite după momentul intrării în vigoare a legii, indiferent de momentul de constituire a depozitului, au fost scutite de impozitare.

Astfel, dacă banca face plata dobânzii după momentul intrării în vigoare a legii, se va aplica impozitul de 16% pe aceast venit.

Citeşte şi Raiffeisen nu mai ia impozit pe dobânda clientului

Gheţea: Normele privind impozitarea dobânzilor vor apărea în această săptămână

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed