Băsescu: ”Să renunţăm la această denumire de romi. Ei sunt ţigani”

0
Băsescu: ”Să renunţăm la această denumire de romi. Ei sunt ţigani”

“Grupările de ţigani trebuie să înțeleagă că nu pot fi tolerate cu modul lor de viaţă. Ori se înscriu în civilizaţia poporului român, ori, dacă nu, o să se ciocnească mereu de poliţie şi jandarmerie. România trebuie să rămână o ţară în care instituţiile statului controlează tot teritoriul. Or, ei, oricât ar amenința, trebuie să înțeleagă că nu va face nici Poliția, nici Jandarmeria un pas înapoi si dacă vreodată va fi nevoie, nici Armata”, a declarat Băsescu pentru Realitatea Plus.

“Uite, cred că şi aici s-a dovedit o dată în plus că bunătatea şi toleranţa românilor până la urmă le aduc prejudicii. În mod artificial i-am numit romi în 1991 prin grija lui Adrian Năstase, iar acum tot ce vedeţi aici se petrece şi în străinătate, iar acolo se vorbește despre români. Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem. Trebuie să renunţăm şi la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt ţigani. Asta este etnia despre care vorbim. Aşa trebuie să o numim.”

“Este bine să știm un lucru. Nu toți țiganii sunt de această categorie. Spre exemplu, țiganii căldărari, care știu meserie, cei cu pălăriile, care sunt respectabili, nu fură, își țin familiile, au creat sate ale lor, trăiesc la fel ca românii, sunt absolut respectabili.

Dar este și această categorie, care provine din rândul celor nomazi, care nu este capabilă de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-si tranșeze lucrurile între ei, si nu prin procurori si judecători. Și care acum s-a retras acasă, pentru că s-a introdus izolarea în toată Europa. Și dacă ar mai fi în Europa, ar fi pe străzi numai ei cu carabinierii, polițiștii și jandarmii, și nu le-ar plăcea, că le-ar aplica un tratament mai rău decât cel pe care-l primesc de la jandarmii noștri”, a mai declarat Traian Băsescu în intervenţia sa la Realitatea Plus.