Băsescu: Uniunea Europeană condamnă reacţia disproporţionată a Rusiei faţă de Georgia

0
Băsescu: Uniunea Europeană condamnă reacţia disproporţionată a Rusiei faţă de Georgia

Şeful statului român a precizat că această criză aduce relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia într-un moment de răscruce. Negocierile pentru un nou parteneriat între cele două entităţi vor fi amânate până când trupele ruse se vor retrage pe poziţiile pe care le ocupau înaintea datei de 6 august, când a început conflictul. Deja, reprezentanţii guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene au sarcina de a analiza alternative de aprovizionare cu energie a Uniunii, a spus preşedintele Băsescu.

Premierul Tăriceanu a apreciat că Uniunea Europeană şi-a demonstrat “rolul şi capacitatea în acest conflict major”, şi datorită preşedinţiei în exerciţiu. Primul ministru a adăugat că economia gerogiană, afectată de conflict, va beneficia de sprijinul Uniunii inclusiv prin acordarea de vize în regim special pentru cetăţenii gerogieni.

“S-au obţinut concluzii extrem de bune…ceea ce arata solid. UE; in evaluarea noastra si nu numai, criza georgiana este cea mai puternica din ultimii 18 ani in relatia UE-Rusia; Concluziile se refera la elemnete importante care acopera reactia disproportionata a Rusiei; concluzii care se leaga de acelea ale Consiliului de seuritate ONU in ce priveste integritatea teritoriala a acestei tari si intr-o noapte ea a disparut”, a declarat preşedintele Băsescu.