Bătaie în Parlamentul din Slovacia, din cauza americanilor VIDEO

Scene tumultoase au marcat marţi o sesiune specială a parlamentului slovac de la Bratislava, consacrată dezbaterii unui acord militar controversat cu Statele Unite, informează dpa.

La începutul dezbaterii, parlamentari de extremă dreapta au blocat podiumul vorbitorului cu un steag slovac pentru a-l împiedica să vorbească pe ministrul conservator al apărării Jaroslav Nad, informează Agerpres. 

Când doi parlamentari ai formaţiunii liberale care participă la coaliţia de guvernământ au stat în faţa politicienilor şi au blocat podiumul cu un steag ucrainean, extremiştii de dreapta au turnat apă peste ei. În încăierările care au urmat, alţi parlamentari de extremă dreaptă au smuls liberalilor steagul ucrainean şi i-au înlăturat masca unuia dintre aceştia.

Şedinţa, care a continuat până seara, a trebuit să fie întreruptă de mai multe ori din cauza huiduielilor.

Miercuri, parlamentarii ar urma să voteze acest acord care, dacă va fi aprobat, permite SUA să îşi consolideze prezenţa militară în Slovacia, ţară care se învecinează direct cu Ucraina, în special prin extinderea celor două aeroporturi militare de la Sliac şi Kuchyna.

Ministrul apărării a justificat importanţa acestui acord, pe care l-a semnat săptămâna trecută la Washington, prezentându-l ca pe o garanţie de securitate pentru Slovacia.

Cele două partide social-democrate de opoziţie resping însă acest acord, la fel ca şi extremiştii de dreapta care sunt reprezentaţi în parlament de şase ani.

Acordul are nevoie de aprobarea parlamentului pentru a intra în vigoare.

În luna ianuarie, procuratura generală s-a exprimat împotriva lui, apreciind că a fost formulat unilateral în favoarea SUA şi a restrâns în mod neconstituţional suveranitatea Slovaciei.

Pentru că există sceptici şi în cadrul partidelor aflate la guvernare, obţinerea aprobării în parlament este considerată ca fiind nesigură.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed