BBC: Profesorii ucraineni, presaţi să folosească programa şcolară rusă în zonele ocupate, la începerea şcolii

Când copiii ucraineni din zonele ocupate se vor întoarce la şcoală la 1 septembrie, lecţiile de istorie vor fi predate foarte diferit. BBC a descoperit că profesorii ucraineni sunt presaţi să folosească programa şcolară rusă, ceea ce înseamnă să studieze lumea conform Kremlinului, transmite News.ro.

În zonele ocupate din sudul Ucrainei, clădirile administrative şi educaţionale – inclusiv şcolile – au fost îmbrăcate cu steaguri ruseşti.

Utilizatorii canalelor de socializare pro-ruseşti s-au lăudat public cu încercarea de ştergere a istoriei ucrainene în zonele ocupate.

Există în mod regulat imagini cu forţele ruseşti care îndepărtează cărţi de istorie ucrainene din biblioteci, în timp ce aşa-numitul Minister al Iluminismului al Rusiei a început să furnizeze manuale şcolare ruseşti în mai multe zone ocupate din Ucraina.

BBC a analizat conţinutul principalelor manuale şcolare aprobate pentru a fi utilizate şi diferenţele faţă de ediţiile lor de dinainte de război din 2016 şi 2022.

Majoritatea referinţelor la Ucraina şi Kiev au fost eliminate. Chiar şi „Kyivan Rus” – numele unui stat medieval din Europa de Est cu capitala la Kiev – a fost înlocuit cu numele „Rus” sau doar cu „Vechea Rus”.

Cărţile includ declaraţii false potrivit cărora, în timpul anexării Crimeei de către Rusia în 2014, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi „proteja drepturile” după ce „naţionaliştii radicali… au ajuns la putere [la Kiev] cu sprijinul Occidentului”.

Între timp, în versiunea actuală a manualelor, numărul de referiri la Putin şi la realizările sale a crescut. BBC a contactat Ministerul rus al Iluminismului, dar nu a primit niciun răspuns.

În 19 august, o postare pe platforma de socializare Telegram a unei publicaţii locale pro-ucrainene a citat un mesaj care ar fi fost trimis părinţilor de către un profesor pro-rus de la o şcoală de lângă Melitopol. În mesaj se spunea că nu va exista „niciun fel de învăţare la distanţă pe teritoriul nostru eliberat”, care este modul în care Kremlinul descrie zonele ocupate.

Părinţii care refuză să îşi trimită copiii pentru predare în persoană vor fi „decăzuţi din drepturile părinteşti” dacă vor încălca regula de mai multe ori.

Între timp, părinţii care vor fi de acord să îşi trimită copiii la şcolile din regiunile ocupate ale Ucrainei vor fi recompensaţi. În data de 24 august, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat plata unică a 10.000 de ruble (140 de lire sterline) părinţilor, cu condiţia ca copiii lor să frecventeze o şcoală până la 15 septembrie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed