Bisericile capitalismului s-au lepadat de Fisc

 Prin neimpozitarea activitatilor si proprietatilor detinute de biserici, statul pune umarul la dezvoltarea acestei afaceri. O face pe spatele contribuabilului mirean, permitand ca de la bugetul public sa fie alocate anual sume uriase pentru plata personalului clerical si neclerical, dar si pentru constructia unor noi lacasuri de cult.

 

In Romania sunt inregistrate oficial 18 culte religioase. Potrivit legislatiei in vigoare, toate beneficiaza de scutiri de taxe si impozite. Bisericile, indiferent de religia in care slujesc, nu platesc niciun leu pentru cladirile si terenurile aflate in proprietatea lor. De asemenea, nu sunt obligate sa vireze taxe catre stat pentru veniturile obtinute din producerea si valorificarea obiectelor de cult.

 

Pornind de la aceste facilitati acordate de statul roman, cultele s-au transformat din asociatiile religioase construite pentru a veni in sprijinul credinciosului in organizatii care au ca principal scop obtinerea profiturilor.

 

Intreaga lor avere este greu de cuantificat. De fiecare data cand s-a incercat acest lucru, cultele au invocat independenta si au refuzat sa faca publice bunurile detinute. O imagine despre bogatia care se ascunde in spatele credintei se poate obtine trecand in revista afacerile in care sunt implicate bisericile, veniturile raportate anual sau sumele de bani pe care le primesc de la bugetul public. 

 

BOR – proprietarul nr. 1 al tarii


Biserica Ortodoxa Romana (BOR) detine o avere comparabila cu cifra de afaceri a unei companii de top. Patrimoniul bisericesc functioneaza pe principiul descentralizarii, asa ca veniturile, activele si pasivele sunt defalcate individual la nivelul fiecarei entitati care face parte din acest cult religios. Mai mult pe Finantistii

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed