Black Sea and Balkans Security Forum are loc la București


Președinta Fundației Scheherazade, doamna Wajiha Haris, a prezidat panelul intitulat “Environmental Diplomacy – a tool for cross-border ecological security and peace” în cadrul evenimentului “Black Sea and Balkans Security Forum”, organizat de New Strategy Center, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, având ca partener instituțional Ministerul Afacerilor Externe și cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO.

La panel au participat mai mulți specialiști internaționali, printre care domnul Marcel Mindrescu de la Universitatea din Suceava, România; doamna Dariia Kholiavchuk de la Universitatea Națională Yuriy Fedkovych Chernivtsi, Cernăuți, Ucraina; doamna Raluca Nicolae de la Agent Green, România; domnul Carl Bruch, director de programe internaționale la Environmental Law Institute (ELI), SUA (prin VTC); domnul William Keeton de la Universitatea din Vermont, SUA (prin VTC); și domnul Shahmar Hajivev, consilier principal la Centrul de analiză a relațiilor internaționale (Centrul AIR), Azerbaidjan. Aceștia au subliniat importanța diplomației de mediu, mai ales în contextul actual de securitate internațională.

Ce s-a discutat la întâlnirea de la Black Sea and Balkans Security Forum

Printre temele principale discutate s-au numărat Protocolul privind pădurile din cadrul Convenției Carpatice de la COP3, care promovează cooperarea regională în gestionarea pădurilor; Cordillera del Condor Peace Park din Peru și Ecuador, simbol al reconcilierii și conservării biodiversității; și strategia energetică a Azerbaidjanului de la COP29, care subliniază angajamentul acestuia față de protecția mediului și acțiunile climatice. Înregistrarea panelului poate fi vizionată pe site-ul www.newstrategycenter.ro.

Speakerii au evidențiat și importanța continentală și globală a pădurilor bătrâne și primare din România, subliniind faptul că pădurile din Munții Carpați sunt recunoscute la nivel global ca soluții naturale importante pentru combaterea schimbărilor climatice. Ei au propus diverse direcții de acțiune pentru protejarea acestora, inclusiv protejarea ariilor transfrontaliere din Carpați, susținerea climei, a pădurilor și a biodiversității prin acțiuni precum refacerea și reîmpădurirea pădurilor, protejarea și conservarea pădurilor naturale și îmbunătățirea conectivității peisajului forestier.

Pădurile din Ucraina și România joacă un rol crucial în stocarea carbonului, oferind oportunități pentru finanțarea internațională a piețelor de carbon, ceea ce ar putea contribui la conservarea și refacerea pădurilor.

Războiul din Ucraina a introdus provocări semnificative pentru protecția mediului. Pădurile din Ucraina au suferit daune, iar zonele protejate se află în prezent în zone de luptă activă sau sub ocupație. Suprafețe mari de teren sunt contaminate și necesită ample eforturi de deminare. Acești factori au creat o nevoie critică de strategii solide de remediere și conservare a mediului. În acest context, discuțiile au adus în prim-plan exemple de promovare a diplomației de mediu, inclusiv inițiativa “Bucovina Peace Park”.

“Bucovina Peace Park” are ca scop consolidarea relațiilor bilaterale, promovarea păcii și a cooperării în gestionarea resurselor, conservarea patrimoniului natural și a biodiversității, reintegrarea unei regiuni semnificative din punct de vedere istoric și protejarea patrimoniului arhitectural și cultural unic al diverselor comunități etnice.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed