BLUE AIR renunță la ”Tarom”-ul din Republica Moldova

Compania românească Blue Air și-a vândut participația de 49% din capitalul firmei Civil Aviation Group SRL, proprietarul Air Moldova la un an după achiziție, scrie Sinopsis. Retragerea din acționariat vine ca urmare a sechestrului pus de autoritățile de la Chișinău pe bunurile Air Moldova dar și a faptului cu Blue Air nu și-a îndeplinit niciuna din obligațiile asumate privind achitarea datoriilor și noi investiții la compania de transport din țara vecină. Potrivit Mold-street.com, în ultimele săptămâni Blue Air și-a cedat partea deținută în compania moldovenească, astfel încât în acest moment cetățeanul leton Dzintars Pomers, care este administratorul Civil Aviation Group SRL, deține 49% din acțiuni. Alți doi cetățeni din Republica Moldova, Ianovici Andrei și Melnik Serghei, dețin 51% din companie, respectiv 25,5% fiecare.

 

În urmă cu câteva săptămâni, Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova au aplicat sechestru în  valoare de 301,6 milioane de lei în cadrul unui dosar în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea ÎS „AIR Moldova”. În fapt, este vorba despre un şir de tranzacţii fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene.  În scopul evitării riscurilor de înstrăinare a patrimoniului companiei, aplicarea sechestrului pe capitalul statutar al întreprinderii în valoare de 301,6 milioane de lei moldovenești.

 

ARBI este o subdiviziune autonomă a CNA în atribuţiile căreia intră efectuarea investigaţiilor financiare paralele, indisponibilizarea, evaluarea, administrarea şi valorificarea bunurilor infracţionale, precum şi negocierea repatrierii bunurilor infracţionale.

 

În urmă cu un an, compania aeriană Blue Air, cu capital românesc, împreună cu un grup de investitori din Republica Moldova, a fost declarată câștigătoarea procesului de privatizare a companiei aeriane naționale a Republicii Moldova, Air Moldova. Valoarea tranzacției de vânzare–cumpărare depășit suma de 1,2 miliarde de lei moldovenești (61,6 milioane de euro), dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, care investitorul s-a obligat să le achite. Cumpărătorul, consorțiul Civil Aviation Group SRL, și-a asumat și obligația soluționării problemelor de operare și de dezvoltare a Companiei.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed