BNR răstoarnă planurile PSD – ALDE privind ordonanța lăcomiei

„Este important să facem un sumar. OUG 114 a trecut tacit de Senat. Cuvântul tacit poate să te ducă în derută – asta înseamnă că Senatul s-a abținut de la vot. Practic tot aranjamentul a trecut în seama Camerei Deputaților. La Camera Deputaților va trebui să fie făcut și un aviz de legalitate, o analiză de legalitate și va trebui să fie respectată legea și cu avizul Băncii Naționale. Acum se discută, sunt preocupări consistente pentru a se găsit o soluție, dar soluția cu ROBOR-ul nu poate să stea în picioare”, a afirmat Adrian Vasilescu, sâmbătă, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

 

Consultantul de strategie al Băncii centrale a României a subliniat că, în prezent, discuțiile dintre BNR și reprezentanții Guvernului privind taxa pe activele băncilor sunt într-un impus din cauza faptului că în OUG nr. 114/2018 această taxă este legată de ROBOR.

 

„Subiectul în discuție este ROBOR-ul, pentru că ROBOR-ul a fost introdus, este greu de spus din ce motiv. ROBOR-ul n-are ce să caute în Ordonanța 114. Prin introducerea ROBOR-ului, Ordonanța 114 a venit pe teritoriul politicii monetare. Venind pe teritoriul politicii monetare, aceasta este o lecție de ținut minte. Legea română spune limpede vorbind despre politica monetară, orice act normativ care apare în aceast țară, înainte de a se pune în dezbaterea Parlamentului, Parlamentul trebuie să se adreseze în scris Băncii Naționale și să ceară un aviz. Iar Banca Națională are la dispoziție prin lege, așa scrie legea 30 de zile pentru a da acest aviz”, a explicat Vasilescu.

 

Articolul integral pe ȘTIRI PE SURSE

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed