Britanicii exersează invadarea Estului

Peste 1.600 de militari britanici se vor antrena în Iordania în cadrul unei operaţiuni de amploare, menită să simuleze o invazie de dimensiunea celei care a avut loc în Irak.
Exerciţiul militar urmăreşte să demonstreze faptul că armata britanică este în continuare capabilă să trimită efective de 30.000 de militari în orice zonă din lume în care are loc o criză.
Operaţiunea a fost organizată în contextul în care, anul trecut, lideri militari americani s-au declarat îngrijoraţi de reducerile de buget operate de britanici în domeniul apărării în ultimii ani, fapt ce, după părerea lor, ar însemna că Marea Britanie nu ar mai fi capabilă să trimită divizii puternice pentru a participa la operaţiuni comune precum cele din timpul campaniei din anul 2003 din Irak.
Exerciţiul logistic „Furtuna Shamal“ ar putea fi însă şi un test pentru eventualitatea în care ar izbucni o confruntare NATO-Rusia, iar Marea Britanie ar trebui, în aceste condiţii, să trimită trupe în Europa de Est, potrivit unor surse citate de „The Telegraph“.
Deşi operaţiunea este organizată în Iordania, care se învecinează cu Siria, exerciţiul din deşert nu reprezintă o repetiţie pentru a trimite trupe britanice care să lupte împotriva grupării jihadiste Stat Islamic în Irak şi Levant, au precizat surse din cadrul armatei.
„Acesta nu este un exerciţiu împotriva ISIS. Este vorba mai mult despre a fi noi pregătiţi să ne alăturăm Statelor Unite în Ucraina decât despre Siria“, a afirmat o sursă. „Nu este genul de forţă la care să te aştepţi să intervină în Alep pentru a lupta cu un grup de jihadişti“, a adăugat aceasta.

Citeste mai mult: adev.ro/o28lag

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed