Când are loc Boboteaza în 2023. Tradiții și obiceiuri

0

Când are loc Boboteaza în 2023. Tradiții și obiceiuri. Boboteaza semnifică Botezului Nașterii Domnului și este sărbătorită anual, la data de 6 ianuarie, cu o zi înainte de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.

De Bobotează, există nenumărate tradiții și obiceiuri. Astfel, anual, pe 6 ianuarie, la slujba de Bobotează se sfințesc apele, iar preoții spun rugăciuni și săvârșesc slujba aghesmei mari, pe care credincioșii o iau acasă și o beau pe nemâncate, vreme de 8 zile.

Când are loc Boboteaza în 2023. Tradiții și obiceiuri

Totodată, în Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, se ține post aspru, care să ne amintească că trebuie să fim în stare de post și rugăciune, înainte de a primi Agheasma Mare.

O altă tradiție urmată de la an la an este cea conform căreia, în ziua de Bobotează, se obișnuiește ca un preot sau un episcop să arunce o cruce în râu, lac sau în mare, iar cei mai viteji dintre bărbații locului să se arunce în apă și să o aducă înapoi.

Când are loc Boboteaza în 2023. Tradiții și obiceiuri

Se spune că cel care găsește crucea și o aduce pe uscat, primește binecuvântare de la preot și o să îi meargă bine tot anul. Pe vremuri, bărbatul care reușea să găsească crucea, primea daruri de la domnitorul țării și era respectat de toți credincioșii.

Totodată, în Ajun de Bobotează, pe 5 ianuarie, credincioșii obișnuiesc să țină post negru. În unele sate se respectă tradiția din bătrâni, iar în ziua Bobotezei se merge cu colindul.

Tot în Ajun de Bobotează, în zonele din nordul țării se pregătește o masă similară cu cea din Ajunul Crăciunului. Sub fața de masă se pune fân, iar pe fiecare colţ al mesei un bulgăre de sare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.