Care sunt slăbiciunile Germaniei

Comparativ cu situația de acum un an de zile, riscurile s-au mai temperat, însă există în continuare câteva surse importante de incertitudine la adresa economiei Germaniei, avertizează experții FMI. Conform acestora, prelungirea perioadei de creștere economică redusă în principalele state dezvoltate și emergente sau o încetinire mai puternică a creșterii economice a Chinei va frâna activitatea economică din Germania. Asta deoarece, în mod neobișnuit pentru o economie mare, Germania este o economie foarte deschisă, cu o pondere a exporturilor în PIB de 45%, fiind astfel foarte sensibilă la fluctuațiile cererii externe.

 

În timp ce structura geografică a exporturilor este diversificată, un șoc simultan al marilor economii emergente ar avea un impact puternic asupra Germaniei.
Totodată, revenirea stării de stres în zona euro, accentuată de incertitudinile politice, eșecul reformelor sau instabilitatea politică în unele țări ar putea eroda încrederea și ar putea amâna din nou revenirea așteptată a investițiilor. Stimulente monetare suplimentare în zona euro ar putea contracara efectele acestui scenariu, însă acest pas ar trebui susținut și prin măsuri de susținere a cererii în Germania.
Un alt șoc, însă cu un impact mai redus, ține de incertitudinile legate de prețul petrolului și de oferta de petrol. Acestea ar putea lovi încrederea consumatorilor și a mediului de afaceri.
De asemenea, escalarea sancțiunilor comerciale la adresa Rusiei ar lovi Germania, care este foarte dependentă de importurile de petrol și gaze din Federația Rusă (30%). Acest lucru ar putea impune o reformă a strategiei energetice, susțin experții Fondului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed