Câștigurile miliardarului Warren Buffett s-au prăbușit odată cu scandalul Wells Fargo

Investitorul legendar Warren Buffett a spus în repetate rânduri că nu preferă investiția în acțiunile bancare. Instituțiile de credit operează cu efecte de pârghii ridicate și dacă intră în probleme acționarii – primii care se rad la masa credală – sunt într-o poziție foarte vulnerabilă.

A făcut o excepție din banca Well Fargo, i-a rămas fidel și a pierdut nu mai puțin de 1,6 miliarde dolari în ultimul trimestru. Berkshire Hathaway Inc., compania prin care Buffett își realizează plasamentele bursiere a raportat ieri un profit net trimestrial de 7,2 miliarde dolari, în scădere cu 24,65% față de câștigul de 9,43 miliarde dolari din perioada similară a anului precedent, transmite Reuters.

 

Deși a obținut un profit operațional în creștere cu 7%, de 4,85 miliarde dolari, comparativ cu 4,55 miliarde dolari în intervalul corespondent din 2015, Berkshire Hathaway a suferit ca urmare a impactului negativ al deprecierii deținerii sale la Well Fargo, banca afectată la începutul acestei toamne de un scandal de fraudă.

 

În contabilitatea companiei lui Buffett, valoarea investiției în Wells Fargo este de 22,10 miliarde dolari, cu 1,6 miliarde dolari mai mică decât cea de 23,7 miliarde dolari din urmă cu un an. Dinamica în portofoliu sugerează că Berkshire Hathaway și-a păstrat întreaga participație de 10% din Wells Fargo, unde este cel mai important acționar.

 

John Stumpf, CEO la Wells Fargo a fost audiat în congres la finele lunii septembrie după ce banca americană a dezvăluit că în ultimii 5 ani a creat nu mai puținde aproximativ de 2 milioane de conturi fără solicitarea expresă a clienților și le-a perceput bani prin comisioane și alte tipuri de încasări.

Față de maximul din iulie 2015 atins în luna iulie a anului trecut în zona de 58 dolari/acțiune, cotația Wells Fargo se tranzacționează cu 23% mai jos, valoarea de închidere de vineri fiind de 44,60 dolari/acțiune. Nu este vorba numai de impactul reputațional suferit de bancă ce a determinat investitorii să vândă, dar și de faptul că piața recalculează valoarea fundamentală a băncii de vreme ce mult din creșterea cotei de piață raportată în anii trecuți se bazează tocmai pe deschiderea abuzivă de conturi.

Buffett pare neabătut față de poziția sa inițiată încă din anul 1989 și suplimentată masiv în anul crizei financiare 2008, când investitorul legendar a apărut ca susținător al capitalizării băncii într-un moment de cumpănă pentru sistemul financiar american.

 

Se pregătește Buffett de un moment similar în anticiparea unei noi etape de căderi pe burse? Berkshire Hathaway, – deși a încheiat tranzacția prin care a cumpărat pentru 32,1 miliarde dolari compania producătoare de componente pentru industria aeronautică Precision Castparts Corp. –  are pe bilanț o sumă uriașă de cash, de 84,8 miliarde dolari.

În repetate rânduri, Buffett a afirmat că nu vrea să țină numerar și că banii gheață sunt o investiție teribilă, însă actualul bilanț sugerează că el păstrează „putere de foc” pentru noi achiziții așa cum observă Steven Check care, prin compania din California Check Capital Management Inc. Are un plasament de 1,1 miliarde dolari în acțiunile Berkshire Hathaway.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed