Cât costă vacanța de anul acesta în Grecia: „Acum scot din buzunare 30 de euro”

Plaje frumoase, nisip fin, apă turcoaz, gastronomie delicioasă și prețuri accesibile – acestea sunt lucrurile de care românii care iubesc Grecia se vor bucura anul acesta.

Cei care și-au planificat deja vacanța nu vor simți prea mult impactul creșterilor de prețuri din insulele elene. Conform unei analize recente, multe produse alimentare sunt mai ieftine acolo decât în țara noastră.

Grecia a început anul cu un număr record de turiști, iar acest trend va continua și în plin sezon. Milioane de străini ajung anual în Grecia, iar peste un milion dintre aceștia sunt români. Cu toate acestea, odată ajunși acolo, se confruntă cu creșterea prețurilor în taverne. De exemplu, o salată grecească costă 8 euro, caracatița în jur de 15 euro, iar o cafea sau o băutură răcoritoare, 2 euro.

„Prețurile în tavernele din Grecia au crescut cu 5-10% în ultimii ani, ceea ce înseamnă că costul unor produse a crescut cu 50 de cenți sau un euro. De exemplu, dacă acum 4 ani o bere costa 2,5 euro, acum o găsim în majoritatea tavernelor la 5 euro. Un cuplu va cheltui acum în jur de 30 de euro pe persoană pentru o masă, comparativ cu 20-25 de euro cât era acum câțiva ani”, explică Dan Drăgan, reprezentant al Forumului Grecia, potrivit Antena3 CNN.

Unde se pot duce să mănânce în Grecia cei care vor să economisească bani

Cei care doresc să economisească pot alege să mănânce la restaurantele frecventate de localnici sau pot opta să cumpere alimente din supermarket și să gătească singuri.

„Mulți turiști aleg să meargă în Grecia și să-și pregătească singuri mâncarea, mai ales la micul dejun, în bucătăriile echipate ale unităților de cazare”, adaugă Cosmin Vasile, manager al unei agenții de turism.

Grecia este al treilea cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, ceea ce contribuie la prețurile mai mici ale acestui produs și ale altor alimente precum peștele și sucul de portocale.

În ceea ce privește prețurile în România, analiza autorităților din domeniul alimentar din Grecia arată că carnea, atât de vită, cât și de pui, ouăle și orezul sunt mai ieftine în țara noastră.

Grecii consideră că o problemă majoră în țara lor, care a dus la creșterea prețurilor la restaurante, este lipsa unui lanț de aprovizionare eficient, similar cu cel din centrul Europei. Fragmentarea producției și accesul complicat la fermieri afectează atât bucătăria, cât și clienții, reflectându-se în prețurile mai ridicate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed