Cât de util este certificatul energetic?

19 iulie 2013 a însemnat un punct important pentru tranzacțiile imobiliare, fiind data la care a intrat în vigoare obligativitatea existenței certificatului energetic pentru orice vânzare sau închiriere de imobil. Acest document impus de Uniunea Europeană era prezent de ceva vreme în imobiliare, însă nu era obligatoriu să însoțească orice vânzare și orice închiriere. Din 2013 lucrurile s-au schimbat, proprietarii fiind nevoiți să plătească un auditor energetic atestat pentru a obține acest act.

Cât de util este certificatul energetic?

Evident, au existat voci care au pus la îndoială utilitatea unui astfel de document, considerându-l o cheltuială inutilă. Există, însă, o serie de argumente care cimentează utilitatea sa. Rolul principal al certificatului energetic este acela de a conduce la un consum mai mic de energie și de a elimina din poluarea care începe să sufoce omenirea.

De asemenea, printre argumente se mai numără și următoarele:

  • Certificatul energetic oferă claritate asupra valorii imobilului. De foarte multe ori, valoarea unui imobil este decisă de poziția sa, de anul în care a fost construit și de consumul de energie pe care îl generează anual. Un certificat energetic reușește să clarifice informațiile legate de consumul de energie și să contureze mult mai bine o valoare.
  • Oferă anumite indicații referitoare la ceea ce este de făcut și permite anumite calcule. În principiu, pe un certificat energetic se găsesc două notații: o notă de la 1 la 100 și o clasă de eficiență energetică de la A la G. Clădirile care primesc nota 100 sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic, consumând puțin pentru încălzire sau răcire care generează un grad adecvat de confort. În ceea ce privește clasele de eficiență energetică de la A la G, clădirile din clasa A au un consum de energie de până la 150 kWh/m2/an, în timp ce clădirile din clasa G au un consum chiar și de 7 ori mai mare.
  • Se obține ușor. Majoritatea românilor sunt obșnuiți cu un nivel mare de birocrație și cu ore pierdute pe la instituțiile statului. Din fericire, obținerea certificatului energetic este foarte simplă și implică doar contactarea unui auditor energetic atestat și oferirea unui număr de informații. Chiar și în doar 24 de ore certificatul poate să fie prezent în dosarul cu acte al locuinței.
  • Este relativ ieftin. Costul unui certificat energetic este în jur de 200 de lei pentru majoritatea apartamentelor (desigur, depinde și de cum își stabilește auditorul prețurile, este o piață liberă). Cu cât o locuință este mai mare, cu atât costurile cresc, însă nu foarte mult. Dat fiind faptul că odată obținut, certificatul de performanță energetică este valabil timp de 10 ani, se poate spune că este o investiție destul de mică.

Ce se întâmplă în cazul în care certificatul energetic nu este prezent în documentele oferite de vânzător?

Dacă nu există un certificat de performanță energetică la dosar, riscurile sunt destul de mari, cum ar fi posibilitatea ca tranzacția să fie declarată nulă în instanță la plângerea uneia dintre părțile interesate. De asemenea, pentru clădirile care au peste 250 de metri pătrați și sunt vizitate frecvent de public (școli, instituții, spitale, magazine, hoteluri etc.), există obligația afișării acestui document într-un loc unde este vizibil.

Nu pentru toate clădirile este obligatoriu de a avea un certificat energetic. Monumentele, clădirile de cult sau cele în care nu există activitate umană pentru o perioadă mai mare de 4 luni pe an nu sunt nevoite să aibă un astfel de certificat.

Responsabilitatea oricărui proprietar/administrator/investitor (după caz) este să se intereseze dacă are nevoie de acest document și să găsescă un auditor energetic atestat care să îl redacteze. Costul este prea mic pentru a se asuma riscuri, iar avantajele oferite de existența unui certificat energetic sunt consistente.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed