Ce este „fosforul alb”, substanța incendiară care arde pielea până la os. Kievul îi acuză pe ruși că folosesc această armă în Ucraina

Rusia a folosit deja un număr „uriaș” de arme și tipuri de muniții în cele patru luni și jumătate de la declanșarea invaziei în Ucraina. Printre cele mai controversate astfel de arme sunt cele incendiare, inclusiv așa-numitul „fosfor alb”, o substanță gelatinoasă de consistența cerii, care, atunci când arde, produce o perdea groasă de fum alb, ideală pentru mascarea propriilor trupe. Fosforul alb este însă extrem de periculos atunci când este folosit în zonele civile populate și provoacă arsuri extrem de grave la contactul cu pielea, informează The Moscow Times.

Într-o înregistrare video publicată pe 1 iulie, două avioane rusești Su-30 zboară razant
deasupra Insulei Șerpilor și o bombardează la o zi după ce Moscova confirma oficial retragerea de pe insulă.

 

Din imagini, filmate în infraroșu și surprinse cel mai probabil de o dronă, se observă cum avioanele lansează niște bombe care produc explozii extrem de luminoase. Conform șefului armatei ucrainene, Valeri Zalujni, proiectilele lansate de ruși sunt bombe cu fosfor, arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Prin natura lor, armele incendiare sunt extrem de periculoase: în primul rând, ele sunt arme ”nediscriminatorii”, în sensul că pot fi folosite pe arii extinse, ceea ce sporește riscul de a fi aruncate asupra civililor. În plus, aceste arme provoacă răni extrem de grave.

„Arsurile provocate de fosforul alb sunt extrem de neplăcute. Dacă pui apă, e și mai rău”

Armele incendiare au la bază substanțe inflamabile.  Atunci când ard, ele produc flăcări extrem de luminoase: acesta este și motivul pentru care aceste arme sunt folosite inclusiv la iluminarea țintelor în condiții de vizibilitate reduse.

La contactul cu oxigenul, fosforul alb arde la o temperatură de 800 de grade Celsius. În contacct cu pielea umană, fosforul alb arde până la os, conform experților consultați de Moscow Times.

„Arsurile provocate de fosforul alb sunt extrem de neplăcute, pentru că în acest caz nu vorbim despre focul obișnuit: dacă pui apă, e și mai rău”, a declarat Brian Castner, expert Amnesty International.

 

Până în prezent, Moscova nu a confirmat oficial folosirea de fosfor alb în Ucraina. În schimb, în luna februarie, în primele zile ale invaziei Ucrainei, ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că folosește acest tip de armă în „suburbiile Kievului”.

Ucrainenii au acuzat în luna mai armata rusă că a folosit fosfor alb în Donețk la bombardarea unei școli din regiune.

De asemenea, rușii au fost acuzați că au folosit fosforul alb și la bombardarea fostei uzine Azovstal din Mariupol. Cu această ocazie, ucrainenii au spus că „ocupanții înșiși susțin că au fost folosite obuze incendiare 9M22C cu straturi de termit”. Bombele cu termită sunt însă diferite de cele cu fosfor – chiar dacă pot fi confundate cu acestea. Termita arde la peste 2.000 de grade Celsius și nu produce fum alb, specific fosforului alb.

În luna aprilie, Zelenski a acuzat Rusia că a folosit fosforul alb. Primele acuzații referitoare la folosirea acestei arme incendiare au fost făcute în luna martie, la o lună după invadarea Ucrainei de către armata rusă.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed