CE: România a îndeplinit criteriile necesare intrării în Schengen

0

”Poziţia Comisiei pe acest subiect este clară şi a fost deja afirmată de mai multe ori. România şi Bulgaria au îndeplinit criteriile necesare aderării la spaţiul Schengen şi trebuie să adere cât mai curând posibil – este opinia a mea, a Comisiei Europene, a majorităţii statelor membre şi a majorităţii covârşitoare a membrilor PE. Ştim cu toţii unde este blocajul, dar Comisia Europeană nu poate face nimic în această privinţă”, a spus comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom.

Reprezentanta CE a făcut aceste comentarii într-o conferinţă de presă privind abordarea europeană cuprinzătoare a problemelor migraţiei, pentru lansarea noii faze a ‘Abordării globale a migraţiei şi mobilităţii’.

Comisia Europeană a lansat vineri un portal online al UE privind imigraţia, ec.europa.eu/immigration, care se adresează şi imigranţilor care se află deja pe teritoriul UE şi care ar dori să se mute dintr-un stat membru în altul. Site-ul oferă informaţii specifice pentru fiecare categorie de migranţi cu privire la procedurile aplicate în materie de migraţie în toate cele 27 de state membre.

După cum se ştie, Uniunea Europeană defineşte imigranţii drept cetăţeni ai unor terţe ţări (din afara UE) care ajung pe teritoriul statelor membre. Aşadar, nu se poate vorbi de imigranţi atunci când se face referire la cetăţenii români şi bulgari care ajung în statele vest-europene membre ale Uniunii Europene.

Revenind la tema conferinţei de presă, Malmstrom a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să îşi intensifice relaţiile cu statele terţe pentru a beneficia într-o mai mare măsură de avantajele reciproce pe care le poate oferi migraţia. Deşi migraţia reprezintă o prioritate a agendei politice a Uniunii Europene, ‘Primăvară arabă’ şi evenimentele din sudul Mediteranei din acest an au evidenţiat încă o dată necesitatea unei politici coerente şi cuprinzătoare în materie de migraţie la nivelul UE.

Acesta este şi motivul pentru care Comisia Europeană a propus vineri consolidarea dialogului şi a cooperării operaţionale cu ţările terţe în domeniul migraţiei şi mobilităţii. Mobilitatea resortisanţilor ţărilor terţe dincolo de frontierele externe ale UE reprezintă un aspect important, aceasta aplicându-se unor categorii diverse de persoane, cum ar fi cele aflate în vizită pe termen scurt, turiştii, studenţii, cercetătorii, oamenii de afaceri sau membrii familiei aflaţi în vizită, şi fiind legată de politica în domeniul vizelor.

”Stabilim un cadru strategic clar şi coerent de politică pentru migraţie şi dezvoltare. UE va dispune de mijloace mai bune pentru guvernanţa în materie de migraţie, pe teritoriul său şi la nivel mondial, doar prin consolidarea în continuare a dialogului şi a cooperării cu ţările partenere. Noua abordare globală în materie de migraţie şi mobilitate (GAMM) reprezintă cadrul strategic necesar pentru a aduce valoare adăugată acţiunilor UE şi ale statelor membre în acest domeniu’, a declarat Cecilia Malmström.

În prezent, sunt prioritare două cadre operaţionale principale. În primul rând, vor fi create parteneriate pentru mobilitate cu ţările aflate în imediata vecinătate a UE, precum şi cu Tunisia, Maroc şi Egipt, într-o primă fază. Parteneriatele pentru mobilitate oferă un cadru concret pentru dialog şi cooperare între UE şi ţările terţe. Aceste parteneriate se concentrează asupra facilitării şi a unei mai bune organizări a migraţiei legale, asupra unor măsuri pentru soluţionarea migraţiei ilegale, eficace şi care să ţină seama de considerente umanitare, precum şi asupra unor paşi concreţi în vederea consolidării rezultatelor în materie de dezvoltare ale migraţiei.

Încheierea de acorduri de facilitare a eliberării vizelor şi de readmisie urmează să constituie o parte a acestor parteneriate. Pentru alte ţări, executivul UE propune crearea unor programe comune privind migraţia şi mobilitatea care vor reprezenta un nivel avansat de cooperare, în baza unei serii de recomandări, obiective şi angajamente comune pentru dialog şi cooperare. Vor fi create centre de resurse pentru migraţie şi mobilitate care să furnizeze resurse şi asistenţă pentru persoane şi ţări partenere ale UE în ceea ce priveşte competenţele şi corelarea cu necesarul de forţă de muncă.