Ce salariu are un agent imobiliar în România în 2023. Ce presupune un astfel de job, de fapt

0

Ce salariu are un agent imobiliar în România în 2023. Ce presupune un astfel de job, de fapt. Numeroase persoane s-au reprofilat și lucrează în domeniul imobiliar.

Este însă aceasta o afacere profitabilă? La ce salariu ajunge un agent imobiliar în România în 2023? Poate fi vorba despre sume generoase.

Cei mai mulți agenți imobiliar din România se găsesc în București. Evident, că tot aici și salariile sunt cât se poate de generoase, la fel ca în Cluj Napoca, spre exemplu.

Ce salariu are un agent imobiliar și cum este calculat acesta? În principiu, comisionul unui agent imobiliar pleacă de la 1% din valoarea tranzacţiei, dar poate creşte, în funcţie de înţelegerea dintre părţi. Un comision mediu este de 3% din valoarea tranzacţiei, plus TVA. De cele mai multe ori, comisionul agentului imobiliar este plătit de cel care vinde proprietatea.

Ce salariu are un agent imobiliar în România în 2023. Ce presupune un astfel de job, de fapt

La finele anului 2022, cele mai recente date arătau că un agent imobiliar din Bucureşti ar câştiga în medie un salariu de circa 4.800 de lei pe lună, un agent imobiliar din Cluj-Napoca ar câştiga în medie 3.900 de lei pe lună, iar un agent imobiliar din Timişoara sau Sibiu ar câştiga în medie circa 3.800 de lei pe lună.

Totodată, cifrele mai arată și că un agent imobiliar nu are cum să câştige mai puţin de 2.000 de lei, indiferent de oraşul din România în care acesta activează.

La polul opus, printre cele mai slab cotate oraşe, din punctul de vedere al câştigului unui agent imobiliar, regăsim localităţi precum Piatra Neamţ, Galaţi sau Drobeta Turnu Severin, dar departe de a străluci sunt şi Craiova sau Râmnicu Vâlcea.

Ce sarcini are însă un agent imobiliar? În principiu, agentul imobiliar are două acţiuni clare de întreprins. Pe de o parte, ia în portofoliu proprietatea, îi face poze şi îi pregăteşte prezentarea. Pe de altă parte, însoţeşte eventualul cumpărător pentru a-i arăta proprietatea.

În același timp, agentul imobiliar trebuie să ţină pasul cu activitatea pieţei, trebuie să cerceteze anunţurile, trebuie să planifice şi coordoneze întâlniri, trebuie să elaboreze planuri de marketing pentru ofertele existente, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.