Ce se întâmplă cu BITCOIN? Un model de predicție al prețului are o ”precizie uimitoare”

0

Recenta prăbușire cu un sfert a prețurilor Bitcoin, după ce a a fost atins un maxim istoric, ar putea fi doar „scăderea de la jumătatea drumului” dacă se repetă modelele pieței din 2013 și 2017.

Acesta este punctul de vedere al unui număr de analiști proeminenți în criptomonede, care aderă la modelul de analiză tehnică ”stock-to-flow” al Bitcoin. Acest model, popularizat de PlanB, susține că Bitcoin va ajunge la 288.000 dolari până în 2024.

 

Ce înseamnă modelul ”stock-to-flow”

Teoria se bazează pe faptul că recompensele de minare se vor reduce periodic prin halving (Bitcoin Halving este momentul în care numărul criptomonedelor Bitcoin generate pentru fiecare block se va înjumătăți). Reducerea ofertei va face ca prețul criptomonedei să crescă, din punct de vedere matematic.

 

Citește și: Este BITCOIN similar cu o înșelătorie piramidală? Așa spune economistul care a prezis pandemia

Modelul se bazează pe relația dintre stocurile existente de bitcoin și rata anuală de producție a noilor bitcoini prin extragerea digitală. Aproximativ o dată la patru ani, are loc un eveniment „de înjumătățire” care reduce recompensele pentru extragerea criptomonedei cu 50%. După prima înjumătățire din 2012, prețul bitcoin a crescut de la aproximativ 11 USD la 1.100 USD înainte de a scădea înapoi. A doua înjumătățire din 2016 a înregistrat o creștere a prețului bitcoin de la 500 la 20.000 de dolari înainte de a scădea din nou.

 

Cel mai recent eveniment de înjumătățire

Cel mai recent eveniment de înjumătățire a avut loc în mai 2020, chiar la începutul celui mai recent raliu de prețuri. De atunci a crescut de la o valoare de sub 10.000 de dolari la noul maxim istoric de 64.863 de dolari pe care l-a atins luna aceasta. După care a scăzut abrupt, la sub 48.000 de dolari. Apoi a recuperat ușor, până la 55.000 de dolari în momentul scrierii.

Această ultimă scădere pare să fie similară ca scară și sincronizare cu alte scăderi experimentate după înjumătățirile din 2012 și 2016.

(Twitter / PlanB)

Unul dintre cei mai valenți avocați ai modelului stoc-to-flux este analistul olandez „PlanB”, ale cărui proiecții cele mai recente sugerează că Bitcoin se tranzacționează doar la o fracțiune din următorul său vârf major.

Un grafic care prezintă valoarea bitcoin în timp pe o scară logaritmică (unde valoarea sa crește cu trepte de 10x) arată că bitcoina urmat în mare măsură o progresie liniară de la înființarea sa în 2009.

 

Factorii care influențează prețul

În modelul său original stoc-to-flux din martie 2019, PlanB a menționat că neregulile ar putea fi atribuite diferitelor forțe externe – dovadă fiind prăbușirea pieței indusă de pandemie la începutul anului 2020 – dar că în cele din urmă aprovizionarea fixă ​​a bitcoinului este principalul factor de mișcare a prețului pe termen lung.

„Alți factori influențează prețul – reglementarea, dezinformările și alte știri – de aceea nu este 100% (și nu toate punctele sunt pe linie)”, a scris el. „Cu toate acestea, factorul dominant de conducere pare să fie deficitul.”

(PlanB)

Saifedean Ammous, economist și autor al Bitcoin Standard, a observat, de asemenea, similitudini între recenta prăbușire a prețurilor și situațiile anterioare post-înjumătățire.

„La mai bine de doi ani de la publicarea acestui model, prețul continuă să urmărească predicțiile modelului cu o precizie uimitoare”, a scris el pe Twitter ca răspuns la ultima scădere.

Un alt analist a remarcat : „Acest lucru începe să fie înfricoșător.”

După prăbușirea prețurilor Bitcoin în martie 2020,  PlanB a susținut modelul și a estimat că criptomoneda va atinge 100.000 de dolari la un moment dat în 2021.

La o lună după prăbușirea din 2020, el a mers chiar mai departe, lansând o versiune revizuită a acestui model stoc-to-flux care a pus cursul bitcoin pe 288.000 de dolari.

Profit în viitor?

(PlanB)

Un raport de piață al criptomonedei Luno a citat la scurt timp modelul stoc-flux, afirmând: „Pe baza datelor istorice ale bitcoinului, ar putea fi un nivel profitabil acumularea mai multor bitcoin acum”.

La acea vreme, un bitcoin valora doar 7.000 de dolari.

Konstantin Anissimov, director executiv la bursa criptomonedelor din Londra CEX.IO, este o altă figură din industria criptomonedelor care lăudă acuratețea modelului și capacitatea sa aparentă de a prezice prețurile viitoare.

„Modelul stoc-to-flux a fost extrem de precis în anticiparea acțiunii viitoare a prețurilor bitcoin ca rezultat direct al șocului de aprovizionare pe care îl experimentează după fiecare înjumătățire”, a spus el pentru The Independent .

„Pe baza acestui indicator fundamental, deficitul bitcoin este puternic corelat cu valoarea rețelei. Deoarece rata de producție a criptomonedei a scăzut la 328.500 de jetoane noi pe an în august anul trecut, o reducere atât de semnificativă a avut o implicație gravă asupra prețurilor.”

 

Se așteaptă ca evenimentul final la înjumătățire să aibă loc la un moment dat în 2140, moment în care toate cele 21 de milioane de bitcoini vor fi exploatate.

Estimările pentru ceea ce va valora Bitcoin variază de la 0 la 100 de miliarde de dolari în ceea ce privește capacitatea sa generală de piață – punându-l la egalitate cu piața imobiliară globală.

Oricare ar fi ultimul vârf al bitcoinului, există un alt tipar care a apărut fără greș în timpul fiecărui ciclu de înjumătățire de până acum: fiecare maxim record a fost urmat de un crash record.