Este BITCOIN similar cu o înșelătorie piramidală? Așa spune economistul care a prezis pandemia

Economistul Nassim Taleb numește Bitcoin o „cascadorie volatilă” și l-a comparat cu schema Ponzi, cea mai faimoasă înșelătorie piramidală din ultimele decenii.

Acum, lumea este împărțită între cei care au încredere în Bitcoin ca o investiție bună și cei care nu cred nici măcar un pic în ea. În al doilea grup se află economistul Nassim Taleb, care compară cea mai populară criptomonedă cu o schemă de înșelătorie piramidală.

 

Citește și: BITCOIN, un activ care poate fi periculos! Cum ne păzim de pierderi

De origine libaneză, Taleb este renumit pentru cartea sa din 2007 „Lebada neagră” , unde a prezis o posibilă pandemie, care se întâmplă deja. Acum, eseistul și cercetătorul și-a spus punctul de vedere și despre Bitcoin și nu este deloc încurajator.

 

Bitcoin a pierdut din valoare

În mai puțin de două săptămâni, Bitcoin a pierdut aproximativ 26% din valoare , probabil cel mai grav declin din ultimul an. Pe 14 aprilie, criptomoneda a atins un preț istoric record de 64.339 dolari pe unitate . Cu toate acestea, duminică, 25 aprilie, a scăzut la 47.777 de dolari , potrivit datelor CoinMarketCap.

 

Evoluția Bitcoin în perioada 26 martie - 26 aprilie 2021, conform datelor CoinMarketCap
Evoluția Bitcoin în perioada 26 martie – 26 aprilie 2021, conform datelor CoinMarketCap

 

Confruntat cu această pierdere dramatică de valoare, Nassim Taleb a asigurat că Bitcoin este prea volatil pentru a fi o monedă eficientă și nu este o protecție sigură împotriva inflației.

„Practic, nu există nicio legătură între inflație și bitcoin. Nici una. Adică poți avea hiperinflație și Bitcoin merge la zero. Nu există nicio legătură între cele două „, a spus economistul într-un interviu acordat CNBC.

Bitcoin, schemă Ponzi?

Specialistul în prezicerea posibilelor catastrofe cunoscute sub numele de „lebede negre” a subliniat că Bitcoin are caracteristici similare cu cele ale schemei Ponzi , un tip de fraudă piramidală prin furtul de bani de la investitori și deghizarea înșelătoriei prin canalizarea rentabilităților.

„Ceva care mișcă 5% pe zi, 20% într-o lună, în sus sau în jos, nu poate fi o monedă. Este altceva ”, a spus Taleb, numind Bitcoin „ truc” și „joc” .

Bitcoin vs. Dolar
Bitcoin vs. Dolar

 

În ciuda poziției sale actuale, economistul a mărturisit că a fost „inițial indus în eroare” de Bitcoin . Gândindu-se că ar putea deveni în cele din urmă o monedă eficientă, a achiziționat câteva unități cu mult timp în urmă, dar a spus în februarie anul trecut că renunță la criptomonede din cauza volatilității lor.

„Am cumpărat-o … nu eram dispus să am o apreciere de capital, dar am vrut să am o alternativă la moneda fiduciară emisă de băncile centrale: o monedă fără guvern. Mi-am dat seama că nu era o monedă fără guvern. A fost pură speculație. Este ca un joc, (…) Adică poți să creezi un joc și să-i spui monedă”, a spus el.

 

Cum vă protejați de inflație

„Dacă doriți să vă protejați împotriva inflației, cumpărați o bucată de pământ. Creșteți, nu știu, măsline. Veți avea ulei de măsline. Dacă prețul se prăbușește, veți avea ceva ”, a adăugat Taleb.

„Cea mai bună strategie pentru investitori este să dețină lucruri care vor produce randamente în viitor” , a recomandat specialistul.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed