BITCOIN, un activ care poate fi periculos! Cum ne păzim de pierderi

Prețul Bitcoin a atins puțin sub 62.000 de dolari pe 13 martie, iar două zile mai târziu a scăzut sub 55.000 de dolari. Acest tip de volatilitate extremă nu este nou pentru Bitcoin, o monedă digitală și un activ de investiții cunoscut pentru fluctuațiile de preț. Doar că de data aceasta aceste fluctuații se simt diferit, conform Forbes.

Dacă ne uităm puțin în trecut observăm că valorile Bitcoin erau determinate de investitorii cu amănuntul care valorificau sentimentul pieței și conștientizarea mass-media. Cu toate acestea, ceea ce am văzut de la sfârșitul verii 2020 este o piață bursieră relativ stabilă, catalizată de adoptarea instituțională.

 

Citește și: Băncile centrale contraatacă! BITCOIN-ul va avea concurență serioasă

 

Când companii precum Tesla, Mastercard și PayPal acceptă Bitcoin, sunt semne că există ceva în aer.

 

Ce determină prețul Bitcoin

Ca orice activ, prețul Bitcoin este determinat de cerere și ofertă. Ca resursă finită, oferta Bitcoin este fixă ​​la 21 de milioane. Cu toate acestea, cererea pentru Bitcoin variază în funcție de acești patru factori cheie, potrivit Forbes:

• Cererea cu amănuntul.

• Cererea instituțională.

• Adoptarea plății.

• Pofta de risc.

 

Frica de a pierde (FOMO) este un factor critic al cererii de retail pentru Bitcoin. Când prețul crește, investitorii mici consideră situația ca o fereastră de oportunitate pentru câștiguri suplimentare.

 

Citește și: AVERTISMENT pentru fanii BITCOIN: Vine reglementarea

 

Apetitul investitorului pentru risc este un alt aspect cheie. Criptomonedele sunt active foarte volatile care prezintă un risc ridicat: de aproximativ 10 ori volatilitatea cursurilor de schimb USD-EUR sau USD-YEN. Când investitorii au mai mulți bani pentru a risca să piardă, există o cerere crescută de bitcoin.

În cele din urmă, adoptarea procesorului de plăți și cererea de Bitcoin de la firmele private și instituțiile financiare au, de asemenea, un impact asupra acțiunii prețurilor Bitcoin. Recent, principalii procesatori de plăți, cum ar fi PayPal și Mastercard, și-au anunțat intenția de a accepta criptomoneda, legitimând-o ca mijloc de schimb. Investițiile instituționale, cum ar fi Tesla, MicroStrategy și Square, au contribuit la creșterea legitimității monedei digitale ca diversificator de portofoliu în rândul corporațiilor mai mari.

Astăzi, toate cele patru condiții se combină pentru a crește prețul Bitcoin. Din octombrie, FOMO, creșterea economiilor personale și adoptarea de către investitorii instituționali și procesatorii de plăți au ajutat la lansarea Bitcoin la niveluri de neimaginat nu demult.

 

Cum să eviți să fii condus de FOMO

Moneda Bitcoin se mândrește cu o valoare de piață de peste 1 trilion de dolari. Creșterea Bitcoin poate fi îmbătătoare și, dacă nu sunteți atent, vă puteți supraexpune la risc investind prea mult în activ.

Meritele diversificării sunt multe. Dacă ați fi fost pe S&P 500, de exemplu, în martie anul trecut, ați fi scăzut cu 34% dacă vindeați. Un portofoliu diversificat într-o varietate de clase de active necorelate vă ajută să rezistați la astfel de variații ale valorii activelor. Activele care sunt în general necorelate includ:

• Metale pretioase.

• Investiții imobiliare (REIT).

• Obligațiuni guvernamentale și corporative.

• Fondurile pieței monetare și certificatele de depozit (CD-uri).

• Bani gheață.

• Anuități.

• Criptomonede.

Dedicarea unei mici porțiuni din portofoliu fiecărei clase de active în funcție de nivelul individual de toleranță la risc poate diversifica portofoliul și vă poate ajuta să mențineți o strategie de investiții sensibilă. Nu uitați să vă reechilibrați periodic portofoliul în funcție de ponderile atribuite. De exemplu, dacă prețul Bitcoin crește astfel încât să reprezinte acum 20% din valoarea portofoliului dvs. atunci când ați investit inițial doar 5%, poate vă veți dori să vindeți o parte din participațiile dvs. și să distribuiți veniturile la alte clase de active.

 

Diversifică-te responsabil!

FOMO (atât personal, cât și corporativ) va avea un impact major asupra traiectoriei Bitcoin în lunile următoare. Atâta timp cât Bitcoin prezintă valoare investitorilor ca un diversificator util și o acoperire împotriva riscului inflației și a volatilității riscului pieței financiare, atunci investitorii de retail și instituționali vor crea cerere.

Acolo unde există cerere, FOMO va exista. Dar nu te lăsa purtat de ea. Bitcoin este încă un activ riscant care poate provoca pierderi grave dacă nu sunteți atent. Asigurați-vă că practicați o strategie de alocare a activelor și reechilibrați portofoliul după cum este necesar. În acest fel, puteți culege orice recompense viitoare ale Bitcoin fără a vă expune la un risc prea mare.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed