Băncile centrale contraatacă! BITCOIN-ul va avea concurență serioasă

0
CBDC

Bitcoin este vedeta monedelor virtuale în această perioadă însă băncile centrale încearcă să diminueze atracția pentru criptomonede prin dezvoltarea propriilor monede digitate, așa numitele CBDC-uri. Aceste nu sunt utilizate în prezent pe scară largă.

Conform PwC, peste 60 de bănci centrale explorează sau dezvoltă în mod activ CBDC-uri. Și „eforturile de introducere ale CBDC-urilor câștigă avânt”, potrivit unui raport al lui Morgan Stanley.

 

Banca din China, cel mai avansat program

China este cea mai avansat în acest sens, după ce a lansat programe pilot pentru un yuan digital, sau renminbi, în mai multe orașe.

Banca Centrală Europeană a finalizat recent o perioadă de consultare publică privind un posibil euro digital. Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat la sfârșitul lunii martie că consiliul de guvernare al BCE va decide să avanseze ideea unui euro digital la mijlocul anului 2021. Ea a adăugat că lansarea ar putea dura încă patru ani.

Citește și: AVERTISMENT pentru fanii BITCOIN: Vine reglementarea

Rezerva Federală explorează, de asemenea, un dolar digital. Un studiu efectuat de Boston Fed și Institutul de Tehnologie din Massachusetts este așteptat să fie lansat în această toamnă, conform Barron’s.

 

CBDC, alternativa la Bitcoin?

Un CBDC este în esență o versiune digitală a unei monede tradiționale. Ar putea fi folosit în loc de cecuri, bancnote sau alte forme de bani. Consumatorii sau companiile ar putea deține depozite CBDC direct la o bancă centrală, tranzacționând printr-o aplicație sau un alt sistem de plăți.

Citește și: Piața criptomonedelor a atins nivel ISTORIC! Creșterea a fost susținută de BITCOIN

Cursa pentru dezvoltarea CBDC este condusă de mai multe tendințe. Una este creșterea meteorică a Bitcoin și a altor criptomonede. Sunt mii de monede virtuale în circulație, conduse fiind de popularitatea Bitcoin. Piața totală a acestora este în valoare de aproximativ 2,2 trilioane de dolari, Bitcoin deținând aproximativ jumătate din din ea, potrivit Citigroup.

 

Băncile centrale, puse în dificultate de Bitcoin

Creșterea criptomonedelor pune pune la încercare băncile centrale și autoritățile financiare. Tranzacțiile în valute alternative nu sunt la fel de ușor de urmărit ca cele care rulează prin bănci și alți intermediari tradiționali. Băncile centrale își fac griji cu privire la pierderea controlului asupra sistemelor monetare, păstrarea controlului asupra numerarului în circulație și implementarea politicilor monetare, cum ar fi ratele dobânzii negative, care ar putea fi mult mai puțin eficiente dacă mai mulți oameni dețin și tranzacționează în criptomonede, mai degrabă decât banii standard.

Criptomonedele pot, de asemenea, să submineze controalele de capital ale țărilor, cum ar fi blocarea ieșirilor de monedă sau suspendarea accesului la depozitele bancare în timpul unei crize financiare, deoarece cryptos operează într-un sistem financiar alternativ. Turcia, de exemplu, a văzut recent că valoarea lirei sale scade cu 12% și a trebuit să calmeze piețele, temându-se că va impune noi restricții asupra schimburilor valutare ale monedei sale. Banca centrală a țării a interzis recent utilizarea criptomonedelor pentru tranzacții cu bunuri sau servicii.

„Dacă ești un bancher central astăzi și iubești Bitcoin, ești nebun”, a declarat Henri Arslanian, lider criptografic global la PwC, într-un raport Citi. „Este ca și cum șoferul de taxi ar fi încântat să vadă Uber intrând pe piața lor.”

 

Ce poate face CBDC

CBDC diferă de criptos în câteva moduri cheie. În primul rând, CBDC ar crește sau scădea în valoare cu moneda sa de bază, la fel ca numerarul. Și oferta nu ar fi limitată, deoarece băncile centrale pot imprima cât de mulți bani doresc, descărcându-i în monedă de hârtie, jetoane digitale sau intrări într-un registru financiar.

Bitcoin și majoritatea criptomonedelor nu sunt legate de nimic tangibil. Sunt găzduite pe registre mari sau blockchains, iar livrările lor pot fi constrânse în mod sistemic – în cazul Bitcoin, la 21 de milioane de jetoane. În consecință, oamenii dețin criptomonede precum Bitcoin ca o acoperire împotriva monedelor „fiat” care își pierd valoarea prin inflație și creșterea ofertei de bani, cunoscută sub denumirea de degradare valutară. Banii Fiat reprezintă o  monedă emisă de guvern, care nu este susținută de o marfă fizică, cum ar fi aurul sau argintul, ci mai degrabă de guvernul care a emis-o.

Dar CBDC-urile ar putea eroda o parte din atracția pentru criptomonede. De exemplu, CBDC-urile ar putea fi schimbate instantaneu, 24 de ore din 24, timp de 7 zile din 7. Ar putea înlocui numerarul din sistemul bancar, atrăgând astfel și persoane care nu au conturi bancare.

Costurile tranzacției ar putea fi, de asemenea, mai mici, deoarece CBDC-urile ar putea elimina băncile comerciale sau alți intermediari. Și ar putea câștiga rapid tracțiune pentru transferurile internaționale de bani. Aproximativ 250 de milioane de oameni trimit anual peste 500 de miliarde de dolari în remitențe transfrontaliere, plătind o taxă medie de 7%, potrivit Arslanian.

CBDC apelează, de asemenea, la băncile centrale ca mijloc de urmărire a banilor în circulație. Aplicații de plăți în China, cum ar fi Alipay și WeChatsunt acum utilizate pe scară largă în loc de numerar, creând noi obstacole pentru ca autoritățile să urmărească și să monitorizeze tranzacțiile. Autoritățile financiare se tem, de asemenea, că aplicațiile de la companii precum PayPal Holdings și Squarefacilitează tranzacția în criptomonede. Activitățile de pe piața neagră, precum spălarea banilor și evaziunea fiscală, sunt deja greu de urmărit cu numerar iar lumea criptografică nu face decât să o complice.

„Realitatea este că CBDC-urile ne oferă o șansă de luptă împotriva spălării banilor și a activităților ilicite”, a spus Arslanian.

 

CBDC mai așteaptă

Un CBDC major utilizat în comerțul global probabil nu va apărea în scurt timp. Obstacolele politice și tehnologice vor dura probabil ani de zile pentru a le depăși. Confidențialitatea unui CBDC – sau lipsa acestuia – ar putea, de asemenea, încetini adoptarea. Mai mult, utilizarea lor ca mijloc legal de plată este discutabilă, pentru că un CBDC se bazează pe cont sau pe jeton, potrivit Fondului Monetar Internațional.

Până în prezent, „dolarul de nisip” din Bahamas și Bakong, un CBDC lansat de banca centrală cambodgiană în noiembrie, sunt singurele utilizate în afara Chinei.

Dar yuanul digital al Chinei ar putea deschide calea unei explozii în CBDC în următorii câțiva ani. Potrivit PwC, tranzacțiile digitale în yuani în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari au avut loc în Asia. Se așteaptă ca guvernul chinez să încerce să-l împingă într-o circulație mai largă în timp pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022.

În timp ce criptomonedele și CBDC pot coexista, băncile comerciale s-ar putea confrunta cu o concurență mai rigidă pentru depozite și comisioane de tranzacție.

„Băncile comerciale se vor confrunta cu riscul de dezintermediere”, a spus Morgan Stanley într-un raport. Consumatorii și-ar putea transfera depozitele bancare în conturile CBDC, eliminând băncile comerciale, iar oamenii ar putea folosi cu ușurință aplicațiile de plată pentru tranzacții. „Acești factori vor crește presiunile concurențiale asupra băncilor comerciale”, spune Morgan Stanley.

Băncile vor trebui să găsească o cale în sistemul CBDC pentru a evita eliminarea noii lumi a banilor digitali.