Ce trebuie să știi când cumperi un invertor solar?

Aceasta este o intrebare cu adevarat importanta daca esti interesat de energia verde si de modul in care poti economisi bani cu energia. Daca alegi un invertor prost, el se poate dovedi a fi zgomotos, ineficient si nesigur. Invertorul solar este componenta cea mai critica din sistemul tau de energie solara. De ce? Pentru ca toata puterea trece prin el. 

Un alt lucru de stiut este acela ca deoarece toata puterea trece prin el, eficienta invertorului solar va afecta direct eficienta sistemului de energie solara in ansamblu.

Si in al treilea rand, un invertor solar este componenta cu cea mai mare probabilitate de a se defecta. Prin urmare, este absolut esential sa nu te zgarcesti cu aceasta componenta. Cumpararea unui invertor solar potrivit nevoilor tale exigente ar putea fi o sarcina dificila pentru orice neprofesionist care nu are cunostinte suficiente despre acest domeniu. 

Exista o gama larga de solutii de alimentare disponibile pe piata si, prin urmare, inainte de a cumpara un invertor solar realizat si furnizat de oricare dintre producatorii si comerciantii de invertoare solare din Romania, ar trebui sa cunosti cateva informatii de baza. Acestea te vor putea ajuta ca sa iei o decizie de cumparare cat mai buna.

Ce rol are un invertor solar

Invertorul solar face mult mai mult decat doar a converti electricitatea – el ajuta, de asemenea, la maximizarea cantitatii de energie solara produsa de sistemul tau de panouri solare. Nu numai asta, invertorul solar se asigura ca sistemul tau de energie solara functioneaza cat mai sigur posibil prin detectarea curentilor electrici anormali si intreruperile retelei de utilitati pentru a preveni deteriorarea panourilor solare.

Tipuri principale de invertoare solare

In general, invertoarele solare sunt clasificate in invertoare on-grid, off-grid si hibride.

  • Invertor on-grid, in retea: converteste DC in AC si trimite orice surplus de energie la retea. Aceste invertoare sunt conectate si la reteaua de utilitati.
  • Invertor off-grid: converteste DC in AC dintr-o baterie. Astfel de invertoare pot alimenta multe proiecte comerciale si rezidentiale.
  • Invertor hibrid: Similar altor tipuri de invertoare, un invertor hibrid converteste DC in AC. Diferenta este ca poate fi utilizat cu un sistem integrat in retea, precum si cu un sistem in afara retelei.

Tensiunea si frecventa de iesire 

Aceasta se va baza pe cerintele de sarcina si, de obicei, este la fel ca tensiunea/ frecventa de alimentare standard.

  • Tensiunea de iesire a invertorului solar in afara retelei trebuie sa corespunda tensiunii nominale de sarcina (240V in Europa si Africa si 120V in SUA).
  • Invertorul ar trebui sa pastreze o frecventa de 50 Hz in Africa si Europa si 60 Hz in SUA.

De ce tensiune de intrare ai nevoie

Tensiunea de intrare a invertorului depinde de puterea nominala a invertorului. Pentru invertoarele cu o putere relativ scazuta, cum ar fi 100 wati, exista trei tensiuni de intrare: 12V, 24V sau 48V. Poti alege tensiunea in functie de nevoile tale de utilizare electrica, dar retine ca panoul solar, invertorul si bateriile ar trebui sa aiba toate aceeasi tensiune de intrare.

Puterea corecta

Inainte de a-ti alege un invertor solar, trebuie sa afli puterea de care ai nevoie. Invertoarele solare au si ele limitele lor, asadar nu vei putea sa alimentezi toate aparatele electrocasnice printr-un singur invertor cumparat si instalat aleatoriu. Trebuie sa ai o idee de baza despre care este puterea nominala pentru aparatele electrocasnice tipice. 

Odata ce aceste calcule au fost facute, ar trebui sa iti iei o marja de 20%. Pe fisele de date ale invertorului, vei gasi doua tipuri de putere indicate: puterea nominala si puterea de varf. Valoarea nominala corespunde puterii maxime pe care invertorul o poate furniza continuu pe termen lung.

Eficienta invertorului

Electricitatea in curent continuu (DC) produsa de panourile solare trece prin invertor pentru a o transforma in curent alternativ (AC) care este consumat de aparatele electrocasnice. In timpul acestor conversii, eficienta invertorului solar joaca un rol important. Eficienta maxima a invertorului este masurata ca fiind curba punctului cel mai inalt in care invertorul are performante optime. 

Eficienta unui invertor care variaza, in principiu, intre 95 si 98%, este raportul dintre puterea utila si puterea absorbita a convertorului, adica puterea pe care o consuma pentru functionarea proprie. 

Luarea unei decizii informate cu privire la ce invertor solar sa cumperi poate fi simpla atunci cand stii exact ce sa cauti si la ce sa fii atent. Invertoarele solare reduc costurile la minimum timp de cel putin un deceniu iar pentru a obtine cea mai buna experienta pentru sistemul de energie solara, alege din cele mai bune invertoare solare de pe piata noastra.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed