Respirăm un aer din ce în ce mai otrăvit. Cele mai poluate zone

Cele mai poluate zone

Doar 5% dintre țări îndeplinesc recomandările OMS pentru poluarea aerului cu particule fine. Bangladesh, Pakistan și India depășesc de peste 10 ori concentrația maximă anuală de PM2,5 stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, scrie El Pais.

Șapte dintre cele 127 de țări analizate de compania elvețiană de tehnologie a calității aerului IQAir, în 2023, au respectat noile limite de siguranță stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru particulele în suspensie mai mici de 2,5 microni în diametru (cunoscute sub numele de PM2,5), un tip de particule care provin din combustibili fosili și sunt legate de aproximativ un milion de decese premature în fiecare an, în întreaga lume.

Cele șapte țări care se află sub maximul OMS, stabilit la o medie anuală de cinci micrograme pe metru cub (µg/m3), sunt Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă (4,3).

La cealaltă extremă, cu cea mai proastă calitate a aerului din cauza prezenței acestor particule mici în suspensie, sunt Bangladesh (79,9), care depășește de peste 15 ori recomandarea OMS, Pakistan (de 14 ori mai mult) și India (de 10 ori mai mult). Ele sunt urmate de Tadjikistan, Burkina Faso, Irak și Emiratele Arabe Unite, toate acestea depășind nivelurile maxime de PM₂,₅ de 8,5 până la 10 ori.

Orașul cel mai poluat este New Delhi, cu o concentrație medie anuală de 92,7 micrograme pe metru cub (de peste 18 ori nivelul recomandat).

Valoarea măsurată în România este de 15,7 micrograme pe metru cub, încadrându-se într-un nivel redus.

Aceste particule fine sunt suficient de mici cât să intre în plămâni și în sânge, provocând boli cardiovasculare și respiratorii.

Noile linii directoare adoptate de experți în urmă cu trei ani au redus la jumătate expunerea anuală considerată sigură, de la 10 la cinci micrograme pe metru cub. Dacă limitele anterioare ar fi fost menținute, 40 de țări și regiuni s-ar afla în marjele de siguranță.

Asia Centrală și de Sud găzduiește cele mai poluate 10 orașe din lume, notează raportul. Studiul clasifică orașele capitale în funcție de calitatea slabă a aerului. New Delhi, cu o concentrație medie anuală de 92,7 micrograme pe metru cub (de peste 18 ori nivelul recomandat), se află în fruntea listei. Este urmată de capitala Bangladeshi, Dhaka (80,2); Ouagadougou (46,6); Dushanbe (46) și Bagdad (45,8). 

La capătul opus sunt Puerto Rico (San Juan), Noua Zeelandă (Wellington), Australia (Canberra) și Islanda (Reykjavik). 

Acest al șaselea raport anual IQAir Global a analizat datele a peste 30.000 de stații de monitorizare a calității aerului din 7.812 puncte din 134 de țări, teritorii și regiuni.

Chiar dacă este relevant, studiul omite zone importante din lume. De exemplu, Africa rămâne continentul cel mai puțin reprezentat: o treime din populație încă nu are acces la datele despre calitatea aerului. 

Autorii studiului evidențiază legăturile dintre schimbările climatice și poluarea cu particule PM2.5. 

„În multe regiuni, evenimentele intense de poluare coincid cu căldura extremă, exacerbată de evenimentele de stagnare a aerului în care vânturile slabe îngreunează ventilația la nivelul solului, permițând acumularea poluanților. Pe măsură ce schimbările climatice progresează, se așteaptă ca frecvența acestor evenimente să crească.” În plus, „perioadele prelungite de condiții uscate și calde au dus la o creștere a frecvenței și severității incendiilor de vegetație în multe regiuni”. 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed