Chef Petrișor Tănase dă de pământ cu Scărlătescu, Bontea ori Dumitrescu ”Fac deseori greșeli grave din cauza neștiinței profesionale”

0

Directorul Școlii de Artă Culinară și cel mai bun bucătar și cofetar român între 1986-1988 concluzionează că, în emisiunile de cooking este ”prea multă ceartă și intrigă și niciunul din spectatori nu învață mai nimic din punct de vedere gastronomic.

Firește, sunt concepte comerciale pentru televiziune iar audiențele cresc datorită certurilor. Pot spune că am avut cursanți extraordinar de talentați- care, sigur vor face carieră-, și care s-au prezentat la emisiuni populare cooking iar jurații i-au eliminat din prima, fără argumente profesionale. Am văzut mulți nedreptățiți”, povestește Petrișor Tănase (62 ani)  despre întreaga divizie de chefi care a plecat ”de la polonic” și judecă munca altora în emisiuni de televiziune , dând cu farfuriile de pământ și împărțind ”delicii” verbale pentru a atrage audiență.

Masa tradițională de Crăciun, rezolvată în Miami! Solistul Nikolas Coman a sacrificat un porc vietnamez

”Dincolo de formatele consacrate, din punctul meu de  vedere, cum să arunci pe jos mâncarea, fie ea reușită ori, nu când jumătate din țară moare de foame și nu-și permite să cumpere nici produse alimentare necesare existenței la un nivel decent, dar să se bucure de anumite delicatese?”, continuă cel care prezenta la Pro TV rețete, în anii ’90, perioadă când nimeni nu-și închipuia că vor apărea emisiuni filmate în bucătării. ”Dacă i-am cunoscut pe vreunul din jurații vedetă? Nu, niciunuia nu i-am fost formator. I-am descoperit la televizor ori am avut de ei de la cunoștințe, de la furnizori”

Master chef Petrișor ne-a povestit și de ce, după atâtea emisiuni de televiziune (”Teo”, ”Vacanța a la  Petrișor”, ”Bărbați la cratiță”, ”Bucătăria minorităților”,”Poftă bună”)  a luat o pauză lăudabilă pentru a preda la catedră tainele bucătăriei și pentru a edita cărți de rețete. ” M-am retras după 13 ani de muncă din învățământul de stat deoarece nu am mai găsit suvenții pentru acest curs. Până la închiderea școlilor profesam la propria școală de artă culinară. Am mulți elevi la ateliere pe care nu le pot ține online. Bucătăria e mai complicată”, ne spune Petrișor Tănase.

Ce a însemnat revoluția din 1989 pentru Teo Trandafir: Și-a cunoscut prima iubire