Chick Corea a murit! A fost unul dintre cei mai influenți jazzmani din întreaga lume

0
Chick Corea a murit! A fost unul dintre cei mai influenți jazzmani din întreaga lume

Pianist și compozitor, legendarul artist ce a cântat de câteva ori și în România, s-a stins din cauza unei forme rare de cancer, la 79 de ani! Corea, alături de Keith Jarett este socotit drept unul dintre cei mai influenți pianiști de jazz ai secolului XX.

”Vreau să le mulţumesc tuturor celor de-a lungul călătoriei mele care au făcut ca focul muzical să se păstreze aprins”, a ținut să transmit marele artist într-un mesaj redactat înainte de moartea sa. “Am speranţa că cei care au o idee bună să cânte, să scrie, să interpreteze ceva, o vor face. Dacă nu pentru ei înşişi, atunci pentru noi ceilalţi. Nu numai că lumea are nevoie de mai mulţi artişti, ci este, de asemenea, mai distractiv”, a adăugat artistul.

Chick Corea,  s-a născut în Chlesea, Massachusetts, fiul unui trompetist de jazz. Cel ce avea să fie cap de afiș la cele mai mari festivaluri dedicate genului din lume a învăţat pianul înainte de a şti să citească, apoi, în jurul vârstei de 11 ani, s-a apucat de tobe.

Înscris la Universitatea Columbia din New York după absolvirea liceului, a ajuns la New York în 1959. Viața lui Corea s-a schimbat după ce l-a văzut în concert pe trompetistul Miles Davis şi pe saxofonistul John Coltrane interpretând ”The Dead Leaves”. Miles Davis va înregistra împreună cu Chick Corea câteva dintre albumele sale emblematice, precum Bitches Brew (1970), un album de cotitură, revoluţionar, eliberat de canoanele stricte ale jazzului pentru a deschide această muzică către alte stiluri, în special rock.

Chick Corea la București, alături de Manea Croco Mihai

Bianca Drăgușanu, ruptă în bătaie! Diva a scos la iveală imagini cu urmările caftealii ce a desfigurat-o

Este naşterea jazz fusion, care amestecă influenţe multiple, inclusiv rock, funk şi rhythm and blues. În 1971, pianistul fragil cu părul creţ şi-a fondat propriul grup, Return To Forever, pentru a-şi continua aventura muzicală. Înlănţuind albume, concerte şi proiecte, el va culege nu mai puţin de 23 de premii Grammy, premiile industriei muzicale americane, ultimul în 2019. Abandonează universitatea şi, după ce a luat în calcul o carieră de baterist, este angajat de saxofonistul Stan Getz. Chick Corea a participat la mai multe proiecte şi înregistrează, de asemenea, primele sale albume solo la sfârşitul anilor 1960, în special Is, unde dă frâu liber improvizaţiei. În toamna anului 1968, pentru un concert la Baltimore (Maryland), înlocuieşte, pe nepregătite, un alt pianist de renume, Herbie Hancock, în grupul format de Miles Davis.

Împreună, ei se îndreaptă către o formă de jazz complet eliberată, fără repetiţii în prealabil, în care fiecare muzician dă propria interpretare temei, unde spontaneitatea este esenţială.

Antonia se pregătește să fie mireasă anul acesta! ”Nu mai vreau în concubinaj”