Ciclonul Mahasen a ajuns în Bangladesh, stare de alertă în Myanmar

‘Ciclonul Mahasen a început să traverseze coasta Patuakhali dimineaţa în jurul orei locale 09:00 /03:00 GMT/’, a declarat Shamsuddun Ahmed, director adjunct al departamentului meteorologic din Bangladesh.

 

‘Nu este un ciclon foarte violent. Acesta nu a crescut în intensitate în ultima parte a traseului înainte de a atinge zonele de coastă’, a adăugat el, precizând că ochiul furtunii se află în continuare în Golful Bengal şi ar urma să ajungă pe ţărm în apropiere de Chittagong, al doilea oraş al ţării, în cursul după-amiezii.

 

Un bărbat s-a înecat într-un district de coastă, potrivit administratorului provincial Nurul Amin. Dhaka a anunţat anterior că a evacuat peste 800.000 de persoane spre 2.000 de adăposturi anticiclon. Trei sferturi dintre persoanele evacuate provin din regiunea Chittagong, cea mai expusă, conform administratorului provincial Mohammad Abdullah.

 

‘Avem suficiente medicamente, hrană şi diverse materiale în adăposturile respective’, a dat el asigurări. Potrivit Naţiunilor Unite, peste opt milioane de persoane ar putea fi afectate de intemperii, în regiunea de frontieră dintre Myanmar şi Bangladesh.

 

Autorităţile de la Naypyidaw au încercat, la rândul lor, să se pregătească de mai multe zile pentru sosirea ciclonului. Ele au avut în vedere mutarea temporară a peste 166.000 de persoane din statul Rahin /vest/, majoritatea musulmani aparţinând minorităţii apatride rohingya, potrivit cifrelor anunţate miercuri de un înalt responsabil guvernamental, Aung Min.

 

Însă situaţia este foarte tensionată în această zonă a ţării pe fondul unor confruntări între budişti din etniile rahin şi rohingya ce s-au soldat cu circa 200 de morţi în 2012. Regiunea numără actualmente în jur de 140.000 de strămutaţi, răspândiţi în tabere în condiţii deplorabile. Drept urmare, evacuările s-au lovit de o rezistenţă puternică, într-un climat de neîncredere faţă de forţele de ordine, au constatat jurnalişti AFP prezenţi la faţa locului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed