Cifre record pentru DNA în 2022. Cel mai mare număr de inculpați trimiși în judecată, din istorie

0

Crin Bologa, procurorul șef al DNA, a prezentat, joi, bilanțul activităților instituției pe care o conduce pe anul 2022.

Potrivit declarațiilor lui Crin Bologa, rezultatele DNA din 2022 au fost remarcabile, adică cel mai mare număr de cauze cu soluţii de trimitere în judecată de la înfiinţare.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a obţinut rezultate remarcabile, înregistrând creşteri la majoritatea indicatorilor statistici, atât sub aspect cantitativ cât şi calitativ.

De exemplu, în anul 2022, DNA a înregistrat cel mai mare număr de cauze cu soluţii de trimitere în judecată (prin rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei) de când a fost înfiinţată.

Cauzele au fost rezolvate mai repede ca în trecut

De asemenea, progrese importante au fost înregistrate, printre altele, cu privire la operativitatea soluţionării cauzelor, numărul de inculpaţi trimişi în judecată şi a celor condamnaţi definitiv.

Mai mult, șeful DNA menționează triplarea valorii măsurilor asigurătorii dispuse de procurori, precum şi scăderea ponderii achitărilor definitive prin raportare la numărul total al inculpaţilor judecaţi definitiv şi a ponderii inculpaţilor achitaţi pe alte temeiuri decât lipsa de pericol social concret şi deciziile Curţii Constituţionale cu efect de dezincriminare”, a transmis, joi, şeful DNA, Crin Bologa.

Potrivit datelor transmise de instituţie, au fost 404 dosare cu soluţii de trimitere în judecată (190 de rechizitorii şi 214 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei), fiind cel mai mare număr de la înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Numărul de achitări, însă, a scăzut

În anul 2022, 779 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, dintre care 252 persoane care au ocupat funcţii de conducere, control, demnităţi publice ori alte funcţii importante.

„Au fost trimişi în judecată 11 demnitari dintre care amintim doi miniştri, patru parlamentari, un prefect, un subsecretar de stat, etc. ceea ce arată o concentrare pe dosare complexe, de corupţie la nivel înalt, specifice competenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, au mai transmis oficialii DNA.

Aceştia au precizat că s-a înregistrat o scădere a procentului de achitări, la 11%, dacă nu sunt luate în considerare achitările dispuse ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale cu efect de dezincriminare şi a celor determinate de lipsa de pericol social concret.

„În cursul urmăririi penale, procurorii au dispus în anul 2022 (conform datei înscrise în Ordonanţa prin care s-a aplicat măsura, în fiecare cauză) – măsuri asigurătorii în sumă de peste 461 milioane de euro (faţă de circa 131 milioane euro în anul 2021), cuantumul prejudiciului estimat în toate dosarele în lucru la finele anului 2022 fiind de peste 4,2 miliarde de euro (comparativ cu peste 1,6 miliarde de euro în anul 2021)”, au mai transmis oficialii DNA.

Instanţele de judecată au pronunţat 287 hotărâri penale de condamnare faţă de un număr de 439 inculpaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.