AcasăEuropaCiocniri violente între manifestanţi şi poliţie, la Atena, după tragedia feroviară din...

Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie, la Atena, după tragedia feroviară din Grecia. Mii de oameni au ieșit în stradă. FOTO&VIDEO

Peste 7000 de oameni au ieșit, duminică, în stradă, pentru a patra zi la rând, după tragedia feroviară din Grecia, soldată cu zeci de morți, printre care și un român.

Tot duminică, premierul grec și-a cerut iertare, duminică, de la familiile celor care au murit sau au fost răniți. Rudele celor decedați sunt așteptate să se adune pentru un memorial în fața gării Larissa, lângă locul accidentului.

Șeful de gară implicat în dezastru trebuia să fie audiat, dar ședința a fost amânată. El ar putea fi acuzat de omucidere din neglijență. Compania feroviară Hellenic Train a emis o declarație prin care își apără acțiunile.

UPDATE 14.35. Protestarii au dat foc la pubelele de gunoi şi au aruncat cu cocktailuri Molotov, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare în plin centrul capitalei elene.

Oamenii, care au agitat pancarde cu mesajul “Jos guvernele asasine”, au răspuns la apelul studenţilor, ai lucrătorilor feroviari şi ai angajaţilor din sector public, în contextul în care trenurile şi metroul sunt în grevă.

În faţa parlamentului, protestatarii au eliberat sute de baloane negre către cer în amintirea victimelor coliziunii frontale dintre un tren de călători care făcea legătura între Atena şi Salonic, în nord, şi un tren de marfă, marţi seara, anunță digi24.

„Simţim o furie imensă”, a declarat pentru AFP Michalis Hasiotis, preşedintele sindicatului experţilor contabili care s-au alăturat procesiunii. “Lăcomia, absenţa măsurilor luate pentru protecţia călătorilor au dus la cea mai gravă tragedie feroviară din ţara noastră”, a adăugat el.

Premierul grec și-a cerut scuze

Știrea inițială: Premierul elen Kyriakos Mitsotakis le-a cerut iertare familiilor victimelor, într-un mesaj solemn transmis duminică, după catastrofa feroviară soldată cu 57 de morţi şi care a suscitat o furie uriaşă în Grecia.

“În calitate de prim-ministru, vă datorez tuturor, dar mai ales apropiaţilor victimelor, scuze”, a scris premierul într-un mesaj adresat grecilor şi publicat pe contul său de Facebook.

„În Grecia anului 2023, nu este cu putinţă ca două trenuri să circule din sensuri opuse pe aceeaşi linie şi ca nimeni să nu remarce acest lucru”, a subliniat el.

Premierul grec a declarat că va solicita imediat Comisiei Europene și țărilor prietene ajutor pentru a putea obține trenuri moderne și că va lupta pentru finanțare suplimentară pentru modernizarea rapidă a rețelei existente.

El a spus că va face demersuri pe lângă partide ca să fie aprobată o comisie specială care să investigheze ce s-a întâmplat cu investițiile din căile ferate ale Greciei din ultimii douăzeci de ani. „Ce nu s-a făcut în atâția ani trebuie făcut acum și repede”, a declarat premierul.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.