Cioloş: România va avea în 2014-2020 creştere de finanţare pe politica regională şi cea agricolă

Cioloş a spus, într-o conferinţă de presă, că şi la Bruxelles vara se face sanie şi iarna car, motiv pentru care acum se pregăteşte partea legislativă şi bugetară pentru perioada 2014 – 2020, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

„Chiar ieri (miercuri – n.r.) Comisia Europeană a propus bugetul multianual al UE pentru 2014 – 2020. O mare parte din acest buget va fi alocat agriculturii şi dezvoltării rurale. Pregătim reforma Politicii Agricole Comune şi de Dezvoltare Rurală şi vom prezenta noua propunere legislativă în această toamnă şi deci e momentul să ne gândim la ce poate fi ameliorat, la ce poate să fie introdus ca element nou pentru ca şi România să se regăsească mai bine în abordarea europeană privind priorităţile în sectorul agricol şi rural”, a spus Cioloş.

 

Oficialul european a mai arătat că Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi programele Comisiei Europene oferă oportunităţi care trebuie însă traduse în abordarea specifică fiecărei ţări.

 

„Oportunităţile respective, pentru a putea fi valorificate, trebuie să fie traduse în abordare specifică naţională”, a spus Cioloş.

 

El a apreciat că în perioada următoare, în acest an, în 2012 şi în 2013, va trebui stabilit în ce mod doreşte România să folosească banii pentru perioada de după 2014.

 

„E important ca pentru perioada următoare, când România va avea sume de bani mai importante decât în perioada actuală şi pentru dezvoltare regională şi pentru agricultură şi dezvoltare rurală, să-şi stabilească de pe acum obiectivele, priorităţile, abordarea strategică”, a spus comisarul european.

 

El consideră că abordarea strategică poate fi făcută şi în baza experienţei acumulate de la aderarea României la UE până în momentul de faţă şi că se pot învăţa foarte multe lucruri de la cei care lucrează pe teren şi aplică proiecte pe teren.

 

Cioloş a subliniat că e nevoie de o abordare strategică pe termen lung, asumată politic, de toate partidele de pe scena politică pentru ca agricultorul să ştie pe ce se poate baza.

 

Întrebat cu cât vor fi mai mari sumele alocate României în perioada 2014 – 2020, comisarul european a spus că încă nu a fost stabilită alocarea, dar că va exista o creştere.

 

„Din elementele pe care le am, România va fi sigur unul dintre statele membre care va avea o creştere de finanţare şi pe politica regională şi de coeziune şi pe politica agricolă şi dezvoltare rurală”, a mai spus Cioloş.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed