Circa 130.000 de copii intră luni în clasa pregătitoare

0

Potrivit unui centralizator al Ministerului Educaţiei, dintre cei aproximativ 128.000 de elevi din clasa pregătitoare, peste 10.000 sunt numai în Capitală, pentru aceştia fiind formate 435 de clase, dintre care cinci la învăţământul special.

 

În Bucureşti învaţă aproximativ 220.000 elevi şi preşcolari.

 

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat joi că există toate condiţiile necesare – locaţii, mobilier şi cadre didactice – pentru începerea în bune condiţii a anului şcolar la clasa pregătitoare.

 

Sesiunile de formare la nivel naţional dedicate celor 8.000 de cadre didactice care le vor preda acestor copii s-au axat pe diseminarea informaţiilor necesare activităţilor specifice de la clasa pregătitoare.

 

Programul de formare continuă pentru cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare totalizează 134 de ore, dintre care 40 de ore faţă în faţă şi 94 de ore online. Ambele programe sunt acreditate atât pentru formatori (10 credite profesionale transferabile), cât şi pentru cadrele didactice implicate (34 credite profesionale transferabile). Curriculumul programelor de formare a fost elaborat de Universitatea din Bucureşti şi Softwin (partea de e-learning), parteneri în proiect.

 

De altfel, zilele trecute, ministrul Ecaterina Andronescu a precizat că, la jumătatea anului şcolar, va fi făcută de către MECTS o evaluare a clasei pregătitoare.

 

„La jumătatea anului şcolar noi vom face o evaluare şi vom aduna punctele tari şi punctele slabe ale prezenţei acestei clase în şcolile gimnaziale. De exemplu, mă gândesc că în pauze vor fi în aceeaşi curte copii care au cinci ani şi jumătate – şase ani şi copii care au 16 ani şi sigur de aici s-ar putea să apară o serie de probleme”, a explicat ministrul.

 

În opinia sa, clasa pregătitoare trebuie să rămână parte a învăţământului obligatoriu, aceasta fiind benefică în cazul copilului care intră în ciclul primar.

 

***

Măsura introducerii clasei pregătitoare în învăţământul primar intră în vigoare începând cu anul şcolar 2012 – 2013, potrivit dispoziţiilor finale din Legea Educaţiei Naţionale.

 

Clasa pregătitoare se organizează în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică în care există nivelul de învăţământ primar acreditat sau autorizat, dar poate funcţiona şi în cadrul unităţilor de învăţământ preşcolar – grădiniţe – care sunt structuri ale unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică în care există nivelul de învăţământ primar acreditat sau autorizat, conform Metodologiei pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare şi stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat pentru anul şcolar 2012 – 2013.

 

La începutul acestui an, introducerea clasei pregătitoare a iscat discuţii aprinse, ajungându-se chiar în instanţă pentru a se renunţa la această măsură.

 

Pe 29 februarie, Curtea de Apel Bucureşti a judecat cererile depuse de mai multe asociaţii ale părinţilor privind suspendarea şi anularea ordinului ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare, aşa-zisa „clasă zero” şi în clasa I. Ulterior, instanţa a respins rând pe rând acţiunile părinţilor.

 

La începutul lunii martie au debutat şi înscrierile la clasa pregătitoare, însă, în prima zi, aplicaţia prin care se făcea înscrierea s-a blocat.

 

Guvernul Ungureanu a aprobat, în şedinţa din 11 aprilie, suplimentarea cu 10 milioane de lei a bugetului Ministerului Educaţiei pentru clasa pregătitoare.

 

Şi Cabinetul Ponta, la sfârşitul lunii mai, a alocat 23 de milioane de lei pentru dotarea sălilor pentru clasa pregătitoare. De asemenea, la rectificarea bugetară din august, Guvernul a acordat sume suplimentare Ministerului Educaţiei pentru a putea fi folosite şi pentru clasa pregătitoare.