Exclusiv The Money Channel: Remus Vulpescu îi răspunde lui Dan Diaconescu

„Pierderile au ajuns la 7 mil de euro pe lună, în timp ce fondul de salarii este de 3 mil. euro”, argumentează Remus Vulpescu necesitatea unei decizii rapide. „Pot fi achitate salariile, iar cu 4 milioane de euro rămaşi este posibilă crearea de noi locuri de muncă şi reconversia personalului”.

 

În opinia lui Petru Dandea, singura companie interesată de achiziţia Oltchim în condiţiile actuale este compania PCC, în prezent acţionar minoritar, care mai deţine un combinat similar în Polonia. Interesul constă în achiziţia cotei de piaţă a Oltchim din Europa, după ce acesta nu va mai funcţiona.

 

Precedentul este dat de Tepro Iaşi, care a fost cumpărat de o firmă cehească, cu acelaşi profil, doar pentru a fi închis. Unitatea ieşeană a fost falimentată deliberat, pentru a nu mai face concurenţă pe pieţele externe.

 

Însă situaţia rafinăriei Arpechim, aflată în prezent în proprietatea OMV-Petrom nu este clarificată. Conform declaraţiilor lui Remus Vulpescu, Petrom este de acord cu vânzarea unei părţi din active, însă doreşte să păstreze o altă parte. Negocierile nu au condus la lămurirea acestei situaţii, OMV Petrom fiind practic arbitru în evoluţia ulterioară a Oltchim.

 

Capacitatea de rafinarea a Arpechim este de 3,5 milioane de petrol, din care doar 400 de tone merg în petrochimie, restul reprezintă 1,3 mil. de tone motorină şi 1 mil. benzine, care ar ajunge pe piaţa internă. Aceasta ar reprezenta o concurenţă importantă pentru OMV-Petrom pe piaţa internă. Pe de altă parte, aprovizionarea cu petrol prin intermediul Oil Terminal, costă doar 70 de mil euro, contravaloarea ţieţeiului necesar doar umplerii conductei Constanţa – Piteşti.

 

Remus Vulpescu spune că un termen rezonabil pentru finalizarea unor negocieri cu OMV Petrom legate de funcţionarea integrată a Oltchim cu Arpechim este de 1,5 ani. Această soluţie nu numai că ar asigura rentabilitatea combinatului, ci ar duce şi la noi angajări.

 

Efectele închiderii Oltchim pentru oraşul Râmnicu-Vâlcea vor fi identice cu cele din Petroşani după reducerea drastică a mineritului. Iar efectele s-ar răsfânge asupra întregului judeţ Vâlcea plus o bună parte din Argeş. Aceasta înseamnă o sărăcire drastică şi lipsa perspectivelor de angajare pentru tineri.

 

Negocierile cu PCC au eşuat din cauza condiţiilor inacceptabile solicitate de acţionarul majoritar interesat de preluarea combinatului. Astfel s-a solicitat ca privatizarea să includă şi achiziţia obligatorie a pachetelor acţionarilor minoritari, în plus faţă de cele 54% din acţiuni deţinute în prezent de stat. Pe lângă aceasta Oltchim să renunţe la toate procesele şi executările silite deja obţinute în justiţie care vizează PCC cât şi pe acţionari.

 

Din păcate, situaţia combinatului Oltchim pare pecetluită. Petru Dandea spune că şi-n condiţiile în care se va reuşi vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, acesta nu-şi va mai relua activitatea în condiţiile în care el nu poate funcţiona în afara unui sistem integrat. Salariile restante probabil că vor fi achitate, însă pentru lunile următoare este din ce mai dificil pentru a se maia sigura plata acestora, ceea ce va crea o mare problemă celor 3.400 de familii din Vâlcea care depind în mod direct de activitatea Oltchim.

 

Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, a fost invitatul lui Dan Suciu în emisiunea Executiv difuzată de The Money Channel vineri de la ora 19.00

 

Dan Diaconescu a susţinut în cadrul unei emisiuni că privatizarea Oltchim ar fi deja direcţionată către o anumită firmă, cu toate că se organizează o licitaţie pentru selectarea celei mai bune oferte.

 

La emisiune va participa şi vicepreşedintele Cartel Alfa , Petru Dandea, pentru a discuta despre probleme sociale pe care le ridică Oltchim.

 

Licitaţia pentru privatizarea Oltchim ar trebui să se încheie pe 18 septembrie, când ar trebui anunţat ofertantul câştigător. Preţul de ofertă este de 424 de milioane de euro, sumă reprezentând valoarea de piaţă şi la acţiune, şi la cele două creanţe.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed