CNIPMMR: IMM-urile ar putea beneficia de mărirea perioadei de returnare a finanţărilor

0
Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) acesta este una dintre cele patru măsuri anticriză propuse de UNIMPRESA România, ARACO,AOAR ,FEPAIUS şi CNIPMMR Guvernului Româniai şi Asicaţiei Române a Băncilor (ARB).

De asemenea, cele cinci organizaţii mai solicită suspendarea pentru o perioadă de 6- 12 luni a plăţii ratelor aferente leasingurilor în curs de desfăşurare.

„80% din investiţiile realizate de firme au la bază leasingul, iar în prezent cele afectate de criză sunt în imposibilitatea achitării ratelor. Prin această măsură se acordă timp pentru găsirea de soluţii şi pentru continuarea investiţiilor” a explicat Nicolescu.

Acesta a adăugat că s-a mai solicitat suspendarea pentru o perioadă de 12 luni a plăţii ratelor la creditele pe termen mediu şi lung pentru firmele care erau performante înainte de declanşarea crizei, în 2008.

De această măsură ar putea beneficia circa 50-60.000 de IMM-uri.O a patra soluţie pentru depăşirea crizei adusă în discuţie de cele cinci organizaţii este furnizarea de contribuţii pentru capitalizarea IMM-urilor, prevăzând o finanţare corespunzătoare sau alte forme de intervenţie pentru cei care realizează procese de întărire patrimonială.

Aceste măsuri sunt inspirate după modelul italian şi până în prezent trei bănci prezente în România au acceptat să le aplice. Acestea sunt Unicredit Ţiriac Bank, Banca Italo Romena şi Intesa Sanpaolo Bank.

Totodată şi-au manifestat interesul pentru aplicarea acestor măsuri în relaţiile cu IMM-urile CEC Bank şi Banca Transilvania.

Preşedintele UNIMPRESA România Stefano Albarosa a declarat că protejarea IMM -urilor în perioadă de criză este un suport real dat economiei româneşti.

„IMM-urile sunt importante pentru ieşirea din criză pentru că fiind mici sunt şi flexibile şi se pota adapta schimbărilor, în timp ce la marile companii procesul de reorganizare este complicat” a declarat Albarosa.

De asemenea, preşedintele ARACO Laurenţiu Plosceanu a declarat că aceste măsuri trebuie aplicate cât mai repede posibil deoarece fiecare săptămână în plus afectează puternic companiile aflate în dificultate financiară.