x


  • EUR
    4.7216
    USD
    4.2706
string(16) "instant-articles"

Comisia Europeană enumeră MOTIVELE din spatele ultimatumului dat României

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat într-o scrisoare trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor celor două Camere şi premierului Viorica Dăncilă şi datată 10 mai, că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 13.05.2019, 15:55

„Este o scrisoare prin care evidenţiem problemele care îngrijorează Comisia în legătură cu statul de drept. Principalele îngrijorări sunt amestecul în independenţa sistemului judiciar şi eficienţa luptei contra corupţiei, inclusiv protejarea intereselor financiare ale UE, şi în mod special, amendamentele aduse recent Codurilor Penale care riscă să ducă la situaţia în care infracţiunile nu mai sunt pedepsite.

 

O eventuală lege care să permită apelurile extraordinare ar agrava şi mai mult situaţia statului de drept. Aşa cum am discutat, aşa cum v-a spus şi prim vicepreşedintele, dacă nu sunt îmbunătăţiri sau dacă sunt făcuţi alţi paşi în direcţia negativă, precum promulgarea celor mai recente amendamente ale Codurilor Penale, Comisia va declaşa fără întârziere procedura legată de statul de drept şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

 

Obiectivul nostru este şi rămâne să ajutăm autorităţile române să găsească soluţii, soluţii la toate aceste probleme legate de statul de drept. Comisia este gata de un dialog activ şi constructiv cu autorităţile române pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană.
Este important să nu ajungem la ultimatumuri privind proceduri de infringement sau legate de statul de drept, suntem într-o fază chiar înainte de aceste lucruri.

 

În scrisoarea sa, prim vicepreşedintele stabileşte clar parametrii şi principalele probleme care afectează statul de drept în România, care dacă nu sunt redresate, atunci va urma un set de măsuri. Ne aflăm în ultima fază a ceea ce urmează a fi declanşat dacă lucrurile identificate se petrec.”, a declarat Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.