Copil de vânzare. Un bărbat din Brașov a cumpărat un adolescent de la părinți ca să-l pună la muncă

Un bărbat este cercetat după ce ar fi oferit bani părinților unui copil de 13 ani ca să îl folosească pe acesta pentru a munci la stână. Polițiștii și procurorii DIICOT Brașov au făcut, astăzi, cinci percheziții în acest caz.

„La data de 23.11.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov efectuează un număr de cinci percheziții domiciliare pe raza județului Brașov, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului, împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu, complicitate la trafic de minori și complicitate la rele tratamente aplicate minorului.

Din cercetările efectuate a rezultat că, începând cu vara anului 2023, în baza aceleiași rezoluții infracționale și la diferite intervale de timp, unul dintre făptuitori a transportat și adăpostit în două așezări păstorești (stâne) situate pe raza județului Brașov, o persoană vătămată minoră, în vârstă de 13 ani, în scopul exploatării acesteia prin supunerea la muncă și prestarea unor servicii.

Astfel, prin abuz de autoritate conferită de notorietatea pe care o are făptuitorul în cadrul comunității rurale și a situației financiare bune, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei minore care provine dintr-o familie cu o situație materială precară și cu un nivel de instrucție scăzut, a oferit diferite sume de bani părinților minorului în schimbul cărora aceștia și-au dat consimțământul ca fiul lor să presteze diferite munci la stânele făptuitorului.

Totodată, prin neglijența manifestată în raport de nevoia minorului de a beneficia de serviciile de învățământ general obligatoriu asigurate de stat, cei doi făptuitori au împiedicat minorul să urmeze cursurile școlare după absolvirea a trei clase, punând în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a acestuia.
Acțiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Brașov.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed