Coreea de Nord: Liderul comunist Kim Jong-un „semnalează” că fiica sa Ju-ae îi va succeda (The Times)

Când Kim Jong-un a mers de mână cu fiica sa cea mică pentru a vedea lansarea unei rachete balistice la sfârșitul anului trecut, multora li s-a părut un gest la fel de clar ca și cum i-ar fi pus o coroană pe cap.

Ju-ae, care are nouă sau 10 ani, a mai avut două apariții publice cu tatăl ei în săptămânile care au urmat. Presa de stat, care nu făcuse niciodată până atunci aluzie la existența ei, a descris-o drept „cel mai iubit copil” al dictatorului.

Coreea de Nord este unul dintre cele mai represive și mai opace state din lume, iar cei care urmăresc Pyongyang-ul sunt obișnuiți să citească printre rânduri din informațiile oficiale. Aceasta a părut o acțiune simbolică transparentă.

„[El] a încercat să lege loialitatea față de el însuși de loialitatea față de fiica sa”, a declarat Cheong Seong-chang, expert în Coreea de Nord la Institutul Sejong din Coreea de Sud. „Kim a intenționat să insufle o imagine că fiica sa va reuși.”

Cu toate acestea, la două luni distanță, se conturează o imagine mai complicată a manifestării abrupte și publice a iubirii paterne a lui Kim. În loc să fie un anunț direct al unui succesor, unii analiști cred că a fost un gest complicat și subtil menit să dezamorseze o rivalitate tot mai mare între celelalte două femei cele mai importante din viața sa – soția sa, Ri Sol-ju, și puternica și ambițioasa sa soră, Kim Yo-jong.

„În ceea ce privește apariția lui Ju-ae, câștigătoarea este Ri Sol-ju”, spune Choi Jin-wook, președintele Centrului pentru Studii Strategice și Culturale din Seul. „Învinsa este sora lui Kim. Acesta este cel mai important mesaj.”

În teorie, așa cum sugerează și numele său oficial, liderii Republicii Populare Democrate Coreene sunt aleși; în practică, este singura dictatură comunistă ereditară din lume.

Kim i-a succedat tatălui său, Kim Jong-il, care era fiul președintelui fondator, Kim Il-sung. Dar, ca în multe dinastii conducătoare, succesiunea este o chestiune încâlcită și complicată, fără reguli fixe și cu convenții care se modifică cu fiecare generație.

Legile de primogenitură nu se aplică. Jong-un, care tocmai a împlinit 40 de ani, a fost desemnat de tatăl său, deși era cel mai tânăr dintre cei trei fii ai săi, o situație care l-a făcut în mod clar să se simtă expus. În 2017, fratele său vitreg mai mare, Jong-nam, care trăia de ani de zile în străinătate și care își criticase ușor fratele, a fost ucis cu un agent neurotoxic în Malaezia. Sunt puține îndoieli că a fost un asasinat sponsorizat de stat, autorizat de însuși liderul suprem.

Nicio femeie nu a condus dinastia Kim până acum, iar într-o societate conservatoare și patriarhală precum Coreea de Nord, unii consideră că acest lucru este de neconceput. Valorile confucianiste privilegiază vârsta în detrimentul tinereții, precum și bărbații în detrimentul femeilor – dar Kim Jong-un nu a fost împiedicat de acest lucru să îi succeadă la vârsta de doar 27 de ani tatălui său mort în 2011.

În anii care au trecut de atunci, femeile au ieșit în mod neobișnuit în evidență. Tatăl și bunicul lui Kim au avut mai multe soții și amante, dar existența acestora nu a fost niciodată discutată public în timpul vieții lor. La început, însă, Jong-un a ieșit în public cu soția sa tânără și, după standardele Pyongyang-ului, la modă, Ri Sol-ju, în vârstă de 33 de ani.

Se crede că soții Kim au trei copii, un fiu mai mare și două fiice mai mici – Ju-ae este fie al doilea, fie al treilea copil și singurul al cărui nume este cunoscut. În fotografiile recente, se poate observa că ea seamănă cu ambii părinți – părul și hainele sale cu aspect scump seamănă cu cele ale mamei sale.

Dar cea mai importantă și mai puternică dintre femeile lui Kim este sora sa mai mică, Kim Yo-jong, în vârstă de 35 de ani. Ea este una dintre cele mai apropiate colaboratoare ale sale și adesea servește ca purtătoare de cuvânt în ceea ce privește relațiile cu Coreea de Sud. Ea este izbitor de directă, agresivă și disprețuitoare în declarațiile sale: în 2020, i-a descris pe activiștii anti-Kim din Sud drept „câini corcituri” și „gunoaie umane puțin mai mici decât animalele sălbatice”.

Ca urmașă a dinastiei Kim și politician cu experiență (printre alte roluri de rang înalt, este singura femeie din Comisia pentru afaceri de stat), nimeni altcineva nu are calificări mai evidente pentru a-i succeda fratelui său, dacă acesta ar muri – și o astfel de împrejurare poate fi ușor de imaginat.

Deși nu este bătrân, Kim fumează, bea și este de mult timp supraponderal la extrem. Se pare că are gută și diabet; atât tatăl, cât și bunicul său au murit de boli de inimă. Dacă Kim s-ar prăbuși brusc fără un succesor clar, s-ar crea un vid de putere, și nimeni nu ar avea mai mult de câștigat sau de pierdut decât văduva și sora sa, care ar deveni imediat rivale.

Politica nord-coreeană este neiertătoare, iar cei care au fost cândva aproape de putere se pot trezi brusc victime. La fel ca și fratele său, Kim Jong-un a ordonat în 2013 execuția unchiului său, Chang Sung-thaek, fostul său cel mai apropiat consilier, pentru că, printre alte infracțiuni, „nu a aplaudat cu entuziasm”.

Kim Yo-jong ar vrea să acționeze rapid pentru a prelua puterea pentru ea însăși și pentru a exclude familia fratelui ei mort. Ri Sol-ju ar face totul pentru a se proteja pe ea și pe copiii ei. Potrivit lui Choi, acesta este motivul probabil din spatele publicității bruște acordate micii domnișoare Kim.

„Yo-jong este foarte puternic, ambițios și agresiv, iar soția lui Kim nu este mulțumită de acest lucru și de aceea a scos-o în public pe Ju-ae”, spune el.

„Nu poți exclude un succesor de sex feminin, deși este mai probabil ca acesta să fie fiul său în cele din urmă. Dar scoaterea fiului în evidență ar fi fost prea evidentă și dureroasă pentru sora lui. El a folosit-o pe cea tânără pentru a transmite un mesaj subtil, dar clar – pentru a-și liniști soția și pentru a-i spune surorii sale: aceasta este fiica mea și ea este generația următoare la putere.”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed