Coruptie la Ministerul Agriculturii

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că Rebega este urmărit penal pentru: folosire a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial; instigare la spălare de bani; instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals.

 

Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2014, în contextul organizării unor evenimente agricole, Rebega a primit de la administratorul unei firme, printr-un intermediar, 23.000 lei, „folosindu-se de influenţa pe care şi-a manifestat-o ca vicepreședinte al unui partid politic (PC), responsabil de Departamentul de Agricultură și Dezvoltare Rurala, influenţă percepută ca fiind reală asupra unui funcționar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.

 

„Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, suspectul Rebega Constantin Laurenţiu, prin același intermediar, l-a determinat pe administratorul firmei respective să plăsmuiască şi ulterior să folosească un contract fictiv de prestări servicii către firma organizatoare a evenimentelor”, mai precizează DNA.

 

Europarlamentarului i-au fost aduse la cunoştinţă, joi seară, calitatea în dosar şi acuzaţiile. Constantin Rebega, ales europarlamentar pe listele PC, este membru al comisiilor de agricultură şi dezvoltare rurală, respectiv pescuit, din Parlamentul European.

 

Procurorii DNA au făcut, ieri, percheziţii la sediul Ministerului Agriculturii, într-un dosar pentru luare de mită şi spălare de bani. Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat, într-un comunicat, că se fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada octombrie-decembrie 2014.

 

Potrivit procurorilor, anchetatorii fac nouă percheziţii în Bucureşti şi judeţele Mureş, Braşov şi Prahova, din care una este sediul unei instituţii publice, iar restul sunt sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane.

 

Surse judiciare au spus, citate de Mediafax, că instituţia publică unde au avut loc percheziţii este Ministerul Agriculturii. Faptele cercetate sunt luare şi dare de mită, precum şi spălare de bani şi ar avea legătură cu atribuirea unor contracte fictive privind Târgul Indagra organizat în noiembrie 2014, prejudiciul produs Ministerului Agriculturii fiind estimat la 400 de milioane de euro, au arătat sursele citate. Fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas şi secretarul general Virgil Găman ar fi implicaţi în acest caz.

 

Din suma de 400 de milioane de euro alocată prin contracte atribuite unor societăţi, 40.000 de euro ar fi fost trecuţi prin firme interpuse, pentru a ajunge, în final, la Nagy Tamas şi Virgil Găman, o parte trebuind să ajungă la o a treia persoană.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed