Cresc ratele la creditele în euro. BCE a majorat din nou dobânda

Românii cu credite în euro vor simți, în cel mai scurt timp, o nouă creştere a ratelor. Într-un efort de-a reduce inflaţia din zona euro și atenuare a efectelor recesiunii, Banca Centrală Europeană a hotărât să majoreze, din nou, dobânda de referinţă cu jumătate de punct procentual. Situația nu se oprește însă aici, și urmează cel puțin o creştere în următoarele luni. BCE intenţionează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 puncte de bază în cadrul şedinţei sale de politică monetară din luna martie.

“Consiliul Guvernatorilor va menţine direcţia majorării semnificative a ratei dobânzilor într-un ritm constant şi le va ţine la niveluri suficient de restrictive pentru a asigura revenirea inflaţiei pe termen mediu la ţinta de 2%. În acest sens, Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi majorarea principalelor dobânzi cu 0,5% şi este de aşteptat să urmeze noi majorări”, comunicat de presă Banca Centrală Europeană

Nu este o noutate decizia BCE, în condițiile în care mediul economic anticipa că principalele bănci centrale vor ridica, într-un ritm constant, ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din septembrie 2007, de la începutul crizei financiare globale.

“Consiliul Guvernatorilor a decis majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,50%. În acest context, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 3,00%, 3,25% şi 2,50%, cu efect din 8 februarie 2023

Comunicat de Presă Banca Central Europeană

Menținerea ratelor dobânzilor la niveluri restrictive va reduce, în timp, inflația prin frânarea cererii și va proteja, de asemenea, împotriva riscului unor valori crescute persistente ale anticipațiilor privind inflația. În orice caz, deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor privind ratele dobânzilor de politică monetară vor depinde în continuare de date și vor urma o abordare de la o ședință la alta, consideră BCE.

Pentru a scăpa de seria repetată de creștere a dobânzilor din 2022, românii, în special din mediu de afaceri au revenit în 2022, la preferința pentru împrumuturile în valută. Așa se face că anul trecut a fost cea importantă creștere anuală a împrumuturilor în valută din ultimii cel puțin 15 ani. Schimbarea comportamentului mediului de afaceri romînesc a făcut ca soldul împrumuturilor contractate de firmele din România în valută să depășească echivalentul a 88 de miliarde de lei la finalul anului 2022, cu peste 43% mai mult decât la 31 decembrie 2021.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed