Criza creditelor cu risc ridicat din Statele Unite i-a îmbogăţit pe speculanţi

Paulson, Hayman Capital, Corriente Advisors, Lahde Capital sunt nume puţin familiare, însă sunt marii câştigători ai crizei creditelor ipotecare cu risc ridicat.

Criza a apărut într-o zonă a economiei a Statelor Unite în care încetările de plăţi şi executările silite s-au multiplicat la debitorii cu un grad scăzut de solvabilitate şi s-a propagat în sistemul financiar mondial prin obligaţiunile derivate de credit.

Băncile şi investitorii instituţionali, alegând acest tip produse financiare, mai rentabile decât obligaţiunile clasice, au pierdut sute de miliarde de dolari când valoarea acestor produse financiare s-a prăbuşit.

Acestă devalorizare a reprezentat o oportunitate de profit pentru fondurilor speculative care au anticipat criza.

„Paulson a câştigat sume mari de bani deschizând poziţii pe termen scurt, şi aceasta prin intermediul unor instrumente derivate pe sectorul creditelor cu risc ridicat din Statele Unite, începând cu sfârşitul anului 2005”, adică cu un an înainte de apariţia premizelor crizei din februarie 2007, când New Century a dat faliment, a explicat Nathanael Benzaken, drector la departamentul de cercetare la Lyxor, platforma de gestiune alternativă a Société Générale.

Vânzarea pe descoperit (sell short), una dintre tehnicile fondurilor speculative, constă în luarea cu împrumut de titluri, apoi revinderea lor pentru a le achiziţiona mai apoi la un preţ mai mic, înainte de a le restitui celui care le-a împrumutat. Profitul este diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de achiziţie.

Aplicând acestă tehnică la creditele cu risc ridicat (subprime), Paulson & Co – companie cu sediul în New York şi care administrează 28 miliarde dolari – ar fi câştigat deja 12 miliarde dolari, potrivit informaţiilor de luni din Financial Times.

Investitorii care au plasat banii în Paulson’s Credit Opportunities Fund au fost inspiraţi, fondul afişând de la începutul anului un randament de 550%.

Un fond din California, Lahde Capital, a procedat de două ori mai eficient. Astfel, pariind pe scăderea de pe piaţa „subprime”, acest fond a reuşit să depăşescă toate recordurile de performanţă din istorie, afişând un randament de 1.000%, adică de zece ori mai mult decât investiţia iniţială.

Potrivit Financial Times, Andrew Lahde a început să restituie bani investitorilor invocând motivul că plasamentul nu este productiv. Girantul a pregătit deja mişcarea finală, anticipând că după ce criza a lovit sectorul imobiliar al persoanelor fizice, se va manifesta şi în sectorul imobiliar comercial, unde sunt în joc aceleaşi probleme de credit.

„În ansamblul său, sistemul nostru bancar este un dezastru complet. Din punctul meu de vedere, aproape toate băncile ar deveni insolvabile dacă vor trebui să-şi valorifice activele la valoarea reală de piaţă”, s-a precizat într-o scrisoare trimisă de Andrew Lahde investitorilor.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed