Cum afectează criza economică sănătatea persoanelor?

În spatele fiecărei sinucideri din ţările afectate de criză, precum Grecia, se află alte 20 de persoane suficient de disperate pentru a încerca să îşi ia viaţa, relatează ekathimerini.com. Iar în spatele acestor tentative de suicid sunt alte mii de cazuri necunoscute de persoane cu probleme mintale ca depresia, abuzul de alcool sau anxietatea, care determină costuri umane importante şi pe termen lung, afirmă experţii, citaţi de Reuters.

 

Potrivit unor experţi în sănătate publică, există riscul ca dacă şi după ce economia Greciei se va redresa, noua generaţie să fie afectată de boli mintale din cauza numeroşilor ani de viaţă fără speranţă.

 

„Austeritatea poate transforma criza într-o epidemie”, susţine David Stuckler, sociolog la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, care a studiat impactul asupra sănătăţii al tăierilor bugetare din Europa pe fondul crizei euro.

 

„Pierderea locurilor de muncă poate duce la o acumulare de riscuri care pot adânci persoanele în depresie şi boli mintale grave greu de vindecat, în special dacă persoanele respective nu primesc îngrijire adecvată”, a declarat Stuckler.

 

Şomajul în rândul tinerilor este de peste 50 la sută în Grecia, iar dovezile privind nemulţumirea cetăţenilor sunt din ce în ce mai vizibile. Imaginea unor grupuri de tineri care se droghează pe străzi nu este neobişnuită în Atena, în timp ce asupra unui pensionar grec care s-a spânzurat în capitală miercuri a fost găsit un bilet în care acesta afirma că întotdeauna a muncit din greu dar acum este plin de datorii.

 

Cei care au un loc de muncă sunt afectaţi de tăieri sau îngheţări de salarii şi trăiesc cu teama constantă că vor fi următorii angajaţi disponibilizaţi. Cercetătorii au constatat că acest sentiment de profundă nesiguranţă poate dăuna psihic mai mult decât orice altceva.

 

Peter Kinderman, profesor de psihologie clinică la Universitatea din Liverpool, susţine că impactul asupra sănătăţii psihice al acestor probleme va fi rapid şi dramatic. În plus, în timp ce criza economică are efecte asupra sănătăţii mintale, bolile mintale au, la rândul lor, un efect economic semnificativ, semnalând spectrul unui cerc vicios.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed