Cum arată raportul de forțe între armatele Rusiei și Ucrainei: locul 2 în lume vs. locul 22

În așteptarea unor noi progrese diplomatice pentru a preveni izbucnirea unui conflict armat între Rusia și Ucraina, publicația spaniolă 20 Minutos face o trecere în revistă a capacităților militare ale celor două țări.

Analiza ziariștilor spanioli, preluată de Rador, arată că Rusia are a doua cea mai puternică armată din lume, în timp ce Ucraina se clasează pe locul 22.

  • Analiza integrală 20 Minutos:

Uriașa desfășurare militară rusă la granița cu Ucraina stârnește temeri cu privire la o nouă agresiune împotriva Kievului, care ar urma anexării ilegale a Crimeii în 2014 și implicării Rusiei în conflictul din estul Ucrainei, unde Moscova este principalul susținător al rebelilor separatiști care au a preluat controlul asupra unei mari părți a regiunii Donbas, în urmă cu aproape opt ani.

A doua cea mai puternică armată din lume, împotriva țării aflate pe locul 22

Pe hârtie, un război ipotetic între ruși și ucraineni este în mod clar o luptă inegală. Armata rusă este cu mult superioară pe uscat, pe mare și în aer, deși este adevărat că nu și-ar arăta întregul potențial.

Cifrele oscilează, dar calculele SUA indică faptul că Moscova ar fi dislocat între 140.000 și 200.000 de soldați în diferite puncte de la granița cu Ucraina, în locuri precum Klimovo, Soloti sau Novoozernoie, în Crimeea anexată, o cifră similară cu forțele de care ar dispune în prezent armata ucraineană pentru a intra în luptă.

Potrivit celor mai recente date de la portalul specializat Global Fire Power, care analizează potențialul de apărare a 140 de națiuni, ținând cont de cincizeci de criterii, Rusia are cu 650.000 de militari mai mult decât Ucraina, pe care o depășește cu 3.855 de avioane și cu un număr aproape triplu de vehicule blindate, printre altele. Puterea navală este de asemenea copleșitoare, cu 567 de nave de război în plus.

Clasamentul Global Fire Power din 2022 plasează Rusia drept țara cu a doua cea mai puternică armată din lume – în urma Statelor Unite – în timp ce Ucraina se află pe locul 22.

Misiuni ale NATO în Europa de Est

Vestea bună pentru Ucraina este că are susținerea NATO, condusă de SUA, care în ultimii ani și-a intensificat prezența prin ceea ce este cunoscut drept zidul anti-rusesc. Alianța Atlantică a luat decizia de a-și consolida pozițiile în zonă, după anexarea Crimeii. În acest fel, NATO menține batalioane de luptă în Tapa (Estonia), Adazi (Letonia), Rukla (Lituania) și Orzysz (Polonia), conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și, respectiv, Statele Unite. Spania furnizează 350 de militari bazei din Letonia, la aproximativ 120 de kilometri de granița cu Rusia, și sunt echipați cu tancuri Leopard și vehicule blindate de luptă Pizarro. Această desfășurare este permanentă din 2017.

La rândul lor, forțele aeriene ale Alianței Atlantice controlează spațiul aerian al Estoniei, Letoniei, Lituaniei și României, cu avioane de luptă. Bazele misiunii se află în orașul lituanian Siauliai și orașul estonian Ämari.

Spania, prin rotație trei luni pe an, participă cu aeronave Eurofighter Typhoon sau F-18 Hornet la misiunea de Poliție Aeriană în Marea Baltică, pentru a sprijini cele trei republici mici menționate mai sus, în apărarea spațiului lor aerian, care de multe ori nu este respectat de Rusia. Anul trecut, această misiune, desfășurată de armata spaniolă în peste o duzină de ocazii, a fost extinsă și în România, cu funcții similare.

Acum, Bulgaria se adaugă acestor țări, unde avioanele de luptă spaniole ar putea fi dislocate într-o misiune a NATO, după cum a confirmat ministrul Apărării, Margarita Robles. „Se evaluează posibilitatea unei desfășurări aeriene a NATO în Bulgaria, la care să participe Spania, alături de cea la care participă în fiecare an în Marea Baltică”, a asigurat Robles.

Pe mare, Alianța Atlantică menține două misiuni: una pentru controlul apelor Mării Nordului și Mării Baltice; iar cealaltă având obiectivul de a face același lucru în estul Mării Mediterane și în Marea Neagră. Fregata F103 Blas de Lezo și BAM (Navă de acțiune maritimă) Meteor vor fi incluse în acest ultim grup permanent SNMG-2 al NATO.

SUA: aproape 6.000 de soldați în zonă și intenționează să trimită încă 5.000

Dincolo de colaborarea cu NATO, Statele Unite ar putea sprijini Ucraina și cu propria armată, în cazul unui conflict, întrucât menține o desfășurare militară în zonă.

Astfel, trupele terestre sunt formate din 4.000 de soldați împărțiți în șapte batalioane, care au peste 2.700 de vehicule de luptă. Aceste trupe se află în misiuni în România, Bulgaria și Polonia, unde au patru baze (Kwierzyna, Zagan, Swietoszow și Boleslawiec). Pe de altă parte, SUA au 1.800 de trupe aeriene și aproximativ 60 de avioane. Avioanele de vânătoare sunt desfășurate în misiuni în Letonia, Polonia, România și Bulgaria. Acestor soldați li s-ar putea adăuga mulți alții. Potrivit The New York Times, președintele american Joe Biden are în vedere trimiterea a încă 5.000 de soldați, precum și a unor nave de război și avioane, în Europa de Est.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed