Cum puteai sa bati raliul dolarului fara sa cumperi valuta

Fondurile de investiţii denominate în dolari pot fi o alternativă prin care investitorii pot lua parte la aprecierea valutei şi să câştige şi ceva în plus, peste dobânda la bancă. Mai exact, pe piaţa locală, funcţionează două fonduri de investiţii denominate în dolari.

 

Un fond închis –Raiffeisen USD care se deschide săptămânal pentru depuneri şi retrageri. Fondul a obţinut un randament de 2,66% în primele nouă luni din an, echivalentul unui câştig anualizat de 3,5%, respectiv de aproape trei ori mai mare decât dobânda la bancă. Al doilea fond –OTP Dollar este un fond deschis, unde depunerile şi retragerile de bani se pot face zilnic. Fondul OTP a fost lansat pe 28 ianuarie şi are un randament de 1,83% în dolari în primele opt luni de funcţionare. Câştigul anualizat este de 2,7%. Astfel că alături de aprecierea dola­­rului faţă de leu, cele două fonduri au ra­por­tat şi un câştig supli­mentar, in­ves­titorii în aceste fonduri reuşind astfel să bată raliul dolarului din acest an. Cele două fonduri de investiţii plasează economiile strânse de la investitori în titluri de stat, obligaţiuni şi depozite bancare.

 

În cazul fondurilor de investiţii, nici sumele investite şi nici randamentele nu sunt garantate, spre deosebire de depozitele bancare. Investitorii în fonduri îşi asumă un risc în speranţa obţinerii unui câştig peste dobânda bancară. Spre deosebire de depozite, investitorii în fonduri îşi pot retrage oricând banii fără să piardă câştigul.

 

În fondul Raiffeisen au investit peste 1.400 de investitori până în pre­zent, iar valoarea activelor acumulate este de 80 milioane de dolari. Fondul OTP a atras 86 de investitori în cele 8 luni de funcţio­nare, cu o valoare a activelor de 3,8 milioane de dolari.

 

Moneda ame­ricană este cotată de BNR la un curs de 3,4874 lei, cu 6% peste cotaţia de la începutul anului de 3,28 lei. Evoluţia dolarului din acest an a luat pe mulţi prin surprindere, având în vedere că în luna mai cotaţia a scăzut până la minimul de 3,186 lei pentru ca apoi dolarul să recupereze şi la începutul lunii octombrie să atingă maximul acestui an, de 3,52 lei. Dolarul s-a apreciat în contextul rezultatelor peste aşteptări ale economiei americane şi al încheierii ciclului de relaxare monetară de către banca centrală americană care ar putea creşte dobânzile.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed